Rumunský prezident Iohannis odmietol vymenovať za premiérku moslimku

NETKY.SK • 27 December 2016, 13:14 • 2 min
Rumunský prezident Iohannis odmietol vymenovať za premiérku moslimku

BUKUREŠŤ- Rumunský prezident Klaus Iohannis odmietol vymenovať za novú premiérku Sevil Shhaidehovú, ktorú do funkcie minulý týždeň nominovali sociálni demokrati.

slovakia

left justify in out

"Dôkladne som zvážil všetky pre a proti a rozhodol som sa pani Sevil Shhaidehovú nenominovať," oznámil dnes prezident. Súčasne požiadal sociálnych demokratov a ich koaličných partnerov, aby mu predložili iného kandidáta na post predsedu vlády.

Málo známu političku, ekonómku a moslimku Sevil Shhaidehovú navrhol za premiérku Liviu Dragnea, predseda Sociálnodemokratickej strany (PSD), ktorá jednoznačne zvíťazila v decembrových parlamentných voľbách.

Spolu s tradičnými spojencami z Aliancie liberálov a demokratov (ALDE) si tak PSD zaistila pohodlnú väčšinu 250 kresiel v 465-člennom parlamente. Kandidáta na premiéra musí po prezidentovi schváliť aj parlament.

Prezident svoje odmietavé stanovisko k Shhaidehovej, blízkej spolupracovníčke Livia Dragneu, bližšie nevysvetlil. Kto by mohol byť novým kandidátom PSD na premiéra, zatiaľ nie je jasné.

Podľa politických komentátorov môžu byť za prezidentovým rozhodnutím aj bezpečnostné dôvody, keďže Shhaidehová je vydatá za sýrskeho občana.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies