Rumunský prezident Basescu umožnil lekárom zverejniť detaily o svojom zdraví

NETKY.SK • 16 Október 2014, 18:06 • 2 min
Rumunský prezident Basescu umožnil lekárom zverejniť detaily o svojom zdraví

BUKUREŠŤ - Rumunský prezident Traian Basescu dnes zverejnil nálezy o svojom zdravotnom stave a svojim desiatim ošetrujúcim lekárom povolil odpovedať na otázky novinárov, týkajúce sa jeho zdravotného stavu. Informovala o tom agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v reakcii na špekulácie, ktoré v stredu večer zazneli vo vysielaní jednej z rumunských televíznych staníc o tom, že hlavu štátu sužuje Parkinsonova choroba. Iba krátko predtým rumunský premiér Victor Ponta, ktorý je favoritom blížiacich sa prezidentských volieb, vyhlásil, že Basescu pôsobí zmätene.
     

Nálezy lekárskej komisie, zloženej zo špecialistov na viaceré odbory medicíny, pochádzajú z júla 2014. Aj keď sa v nich potvrdzujú viaceré Basescove zdravotné problémy, vrátane ťažkostí s platničkami alebo pľúcami, lekári popri odporúčaniach konkrétnych liečebných postupov potvrdzujú, že prezident je v plnom rozsahu práceschopný.
     

Traian Basescu v tejto súvislosti poznamenal: "Mám jedinú chorobu - prenasledovať zlodejov - a tá je nevyliečiteľná".
     

Necelé tri týždne pred prezidentskými voľbami v Rumunsku čelí úradujúci premiér Victor Ponta po podozreniach z korupcie vo svojom blízkom okolí aj obvineniu, že svojho času pracoval ako dôstojník tajnej služby v utajení.
     

S týmto tvrdením vyrukoval v pondelok večer Basescu, podľa ktorého pracoval Ponta v službách zahraničnej spravodajskej služby SIE v rokoch 1997-2001, čo malo byť vzhľadom na jeho postavenie prokurátora údajne v rozpore s vtedy platnou ústavou krajiny.
     

Pontovi, ktorý prezidentovo tvrdenie označil za čisté klamstvo, však najnovšie podozrenia zrejme veľmi neuškodia, a to aj kvôli klesajúcej popularite Basesca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies