Rumunský prezident Basescu chce získať moldavské občianstvo

NETKY.SK • 1 November 2014, 09:06 • 2 min
Rumunský prezident Basescu chce získať moldavské občianstvo

KIŠIŇOV - Rumunský prezident Traian Basescu, ktorý na budúci mesiac končí vo svojom úrade, plánuje získať moldavské občianstvo.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol v piatkovom rozhovore pre moldavskú televíziu, na ktorý sa odvoláva ruská agentúra TASS, jeho krok má napomôcť myšlienke zjednotenia Rumunska a Moldavska. "Vo svojom srdci by som rád videl Rumunsko a Moldavsko zjednotené, pretože sa nevzdávam teórie, že sme jeden národ, ktorý žije v dvoch nezávislých štátoch," vyhlásil Basescu.

      

Rumunský prezident pripustil, že podmienky na zjednotenie zatiaľ nenastali. "Keď však väčšina Rumunov v oboch krajinách bude chcieť žiť v jednej krajine, určite sa to stane," povedal. Podľa agentúry TASS mal Basescu už v minulosti niekoľko kontroverzných vyjadrení. Navrhol napríklad, aby rumunské úrady vyhlásili Moldavsko za rumunské územie. Po úspešnom vstúpení Rumunska do NATO a EÚ považuje zjednotenie s Moldavskom za tretí najdôležitejší projekt krajiny.
      

Rumunský premiér Victor Ponta, ktorý je favoritom novembrových prezidentských volieb, taktiež deklaroval zámer podporiť zjednotenie týchto dvoch krajín. Podľa neho by k nemu mohlo dôjsť v roku 2018, na sté výročie pripojenia Besarábie k Rumunsku.
      

Tieto výroky rumunských predstaviteľov sa však nestretli s pochopením v Kišiňove. Moldavský premiér Iurie Leanca o nich povedal, že destabilizujú politickú situáciu a robia viac škody než úžitku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies