Rumunský premiér sa vzdal doktorátu z práva

NETKY.SK • 16 December 2014, 18:12 • 2 min
Rumunský premiér sa vzdal doktorátu z práva

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta v utorok oznámil vzdania sa svojho doktorandského titulu, ktorého zisk poznačili obvinenia z plagiátorstva spred dvoch rokov.

slovakia

left justify in out

Ponta, ktorý v pondelok predstavil svoju obmenenú vládu, na svojom konte na sieti Facebook rektorovi bukureštskej univerzity odkázal, že ide o "gesto, ktoré mal urobiť už dávno, keď sa objavili verejné podozrenia" o jeho doktorandskej práci. Podľa svojich slov chce týmto krokom odbremeniť nového ministra školstva od možných útokov.


Samotné podvodné praktiky pri tvorbe práce však odmietol. 

 

Obvinenia z plagiátorstva Pontu zasiahli krátko po ujatí sa premiérskej funkcie. Polovica jeho doktorandskej práce o Medzinárodnom trestnom súde (ICC) z roku 2003 bola podľa vedenia univerzity okopírovaná. Vtedajší nový premiér to označil za politický útok na jeho osobu zo strany v súčasnosti dosluhujúceho prezidenta Traiana Basesca. Práve spory s ním výrazne poznamenali jeho pôsobenie na čele 20-miliónovej krajiny. Basescu však v nedeľu prenechá svoj post Klausovi Iohanisovi. Ten ako starosta transylvánskeho mesta Sibiu v novembrovom druhom kole prezidentských volieb Pontu prekvapujúco porazil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies