Rumunský premiér prežil v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery

NETKY.SK • 29 September 2015, 14:12 • 2 min
Rumunský premiér prežil v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta dnes v parlamente prežil hlasovanie o nedôvere, ktoré iniciovala opozícia.

slovakia

left justify in out

Jej návrh podporilo 207 poslancov, pričom na zosadenie Pontovej vlády bolo potrebných aspoň 275 hlasov. Ako informovala agentúra Reuters, za návrh nehlasoval ani jeden poslanec koaličných strán.

 

Opozičná politička Alina Gorghiová v reakcii na výsledok hlasovania uviedla, že Pontovo zotrvanie vo funkcii je hlboko nemorálne a nespravodlivé. Gorghiová upozornila, že od júla, keď Pontu pre podozrenie z korupcie začala vyšetrovať polícia a súdy, je rumunský premiér v izolácii doma i v zahraničí.

 

Predkladatelia návrhu na vyslovenie nedôvery Pontovi uviedli, že "predseda vlády obvinený z podvodu nemôže podpisovať žiadny návrh zákona (...), predseda vlády obvinený zo spoluúčasti na daňovom úniku nemôže mať na starosti štátny rozpočet. Pána Pontu odvedú na rokovania s Medzinárodným menovým fondom priamo zo súdu, medzi dvoma pojednávaniami".

 

Argumenty opozície mali podporu aj približne 2000 ľudí, ktorí sa dnes zišli pred parlamentom v Bukurešti a dožadovali Pontovej demisie.

Prokuratúra obvinila 43-ročného Pontu ešte v júli z trestných činov falšovania verejnej listiny, daňového úniku, konfliktu záujmov a prania špinavých peňazí, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2007 a 2008, keď vykonával právnickú prax a súčasne pôsobil aj ako poslanec.

 

Úrady tiež rozhodli o dočasnom zmrazení jeho majetku. Politika však napriek obvineniam žalobcov nemohli zatknúť, keďže ho chráni politická imunita, ktorú sa mu poslanci parlamentu júnovým hlasovaním rozhodli nezrušiť.

 

Ponta je prvým úradujúcim premiérom Rumunska obvineným z trestných činov. Trvá na tom, že svoj mandát, ktorý zastáva od mája 2012, napriek problémom so zákonom dokončí. Obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o kauzu vykonštruovanú prokuratúrou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies