Rumunský premiér predstavil dočasnú vládu a požiadal o dôveru parlamentu

NETKY.SK • 15 November 2015, 15:54 • 2 min
Rumunský premiér predstavil dočasnú vládu a požiadal o dôveru parlamentu

BUKUREŠŤ - Dezignovaný rumunský premiér, bývalý eurokomisár Dacian Ciolos (46) dnes predstavil novú vládu technokratov s jednoročným mandátom, do ktorej angažoval expertov Európskej únie, diplomatov a predstaviteľov občianskej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že táto vláda získa širokú podporu parlamentu, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Nahradí vládu ľavicového premiéra Victora Pontu, ktorá odstúpila 4. novembra po protestoch verejnosti v reakcii na požiar nočného klubu v Bukurešti, v dôsledku ktorého zahynulo doteraz 53 ľudí.

 

Ciolos informoval, že ministerkou financií bude ekonomická analytička Európskej komisie a bývalá expertka Medzinárodného menového fondu Anca Paliuová Draguová a ministerkou spravodlivosti expertka na boj s korupciou Cristina Gusethová.

 

Rumunský veľvyslanec v Británii, Mihnea Ioan Motoc bol navrhnutý za ministra obrany a bývalý veľvyslanec pri EÚ Lazac Comanescu za ministra zahraničných vecí. Ministrom energetiky bude člen predstavenstva energetickej spoločnosti Electrica Victor Grigorescu.

 

"Chcel som vybrať kompetentných a vo svojej oblasti skúsených ľudí, otvorených dialógu. Prichádzajú zo súkromného sektora, rumunskej a európskej správy, sú (medzi nimi) experti občianskej spoločnosti," citovala Ciolosa agentúra Reuters.

 

Vyjadril presvedčenie, že by parlament mohol už v utorok, aby malo Rumunsko "čo možno najskôr funkčnú vládu".

 

Prvou úlohou novej vlády bude pripraviť rozpočet na rok 2016 a presadiť ho v parlamente, ktorý už avizoval zníženie daní vrátane zníženia DPH z 24 na 20 percent.

 

V prvej polovici roka 2016 sú v Rumunsku naplánované komunálne voľby a v decembri potom parlamentné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies