Rumunský premiér pred summitom na Slovensku požaduje zastavenie nekontrolovanej migrácie

NETKY.SK • 14 September 2016, 09:34 • 2 min
Rumunský premiér pred summitom na Slovensku požaduje zastavenie nekontrolovanej migrácie

BERLÍN - Rumunský premiér Dacian Ciološ sa pred piatkovým neformálnym summitom EÚ v Bratislave vyslovil za posilnenie ochrany európskych hraníc pred nelegálnymi migrantmi, ktorí využívajú Rumunsko predovšetkým ako tranzitnú krajinu pri presune do západnej Európy. V rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt, z ktorého citovala dnes agentúra DPA, zároveň vyzval EÚ na účinnejší boj proti príčinám migrácie.

slovakia

left justify in out

"Musíme účinne a úplne kontrolovať vonkajšie hranice EÚ, aby sme zabránili nekontrolovanému prisťahovalectvu," povedal Ciološ, bývalý komisár EÚ pre poľnohospodárstvo, ktorý stojí na čele rumunskej vlády ako nezávislý politik. "Diskutujeme stále iba o vplyvoch migrácie, ale nie dostatočne o jej príčinách. Z pohľadu mojej vlády sa musíme spoločne zaberať príčinami migrácie do Európy," dodal.

 

Ciološ v rozhovore taktiež odmietol pevné kvóty, na základe ktorých majú byť migranti prerozdeľovaní medzi jednotlivé krajiny EÚ. O možnostiach prijímania utečencov je podľa neho možné hovoriť až po zabezpečení celkovej kontroly nad vonkajšími hranicami EÚ.

 

"Každá krajina má len istú kapacitu na to, aby integrovala migrantov do svojej spoločnosti," vyjadril sa rumunský premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona