Rumunský premiér Ponta prekvapivo prehral prezidentské voľby

NETKY.SK • 17 November 2014, 15:08 • 2 min
Rumunský premiér Ponta prekvapivo prehral prezidentské voľby

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta v nedeľu prekvapivo prehral druhé kolo prezidentských volieb. Ich víťazom sa stal jeho protikandidát Klaus Iohannis, ktorý pôsobí ako starosta transylvánskeho mesta Sibiu.

slovakia

left justify in out

Ponta už porážku oficiálne priznal a zagratuloval svojmu súperovi. Z čela rumunskej vlády však napriek tomu odmieta odstúpiť. Do ulíc rumunských miest vrátane metropoly Bukurešť v reakcii na výsledky volieb vyšli tisícky ľudí, ktorí požadovali okamžitú Pontovu rezignáciu.

 

Iohannis v druhom kole získal 54,5 percenta hlasov oproti zisku 45,5 percenta pre Pontu. Účasť na voľbách dosiahla viac ako 64 percent, čo je najviac od volieb z roku 1996. Prvé kolo pritom so ziskom viac ako 40 percent vyhral Ponta a Iohannis za ním zaostal až o desať percent. Iohannisa vymenujú za nového prezidenta už v decembri. 

 

Bývalý prokurátor Ponta je rumunským premiérom od roku 2012 a jeho ľavicová koalícia má väčšinu v parlamente. Jeho pôsobenie na čele 20-miliónovej krajiny poznamenali ostré spory s dosluhujúcim prezidentom Traianom Basescom, ktorý musel pred dvoma rokmi čeliť referendu o predčasnom ukončení mandátu. Pontova vláda sa aj preto dostala pod paľbu kritiky zo strany EÚ. Rumunsko sa navyše borí s hospodárskymi problémami a zaostalosťou najmä na vidieku, veľkým problémom je aj korupcia. Prezidentská funkcia je však iba ceremoniálna a dominantné právomoci má premiér. Mandát hlavy štátu v Rumunsku je päť rokov a ústava umožňuje jedno znovuzvolenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies