Rumunský parlament zrušil poslaneckú imunitu exministra vnútra

NETKY.SK • 3 Február 2016, 15:38 • 2 min
Rumunský parlament zrušil poslaneckú imunitu exministra vnútra

BUKUREŠŤ - Rumunský parlament dnes odhlasoval rozhodol o odobratí poslaneckej imunity bývalému ministrovi vnútra Gabrielovi Opreovi, ktorého polícia vyšetruje v súvislosti s podozrením zo zneužitia služobného postavenia. Toho sa údajne dopustil nadmerným využívaním policajného sprievodu.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra špecializujúca sa na boj s korupciou tvrdí, že od 2. januára do 21. októbra 2015 využil Oprea policajtov na motorkách ako svoj sprievod až 1607-krát. Podľa agentúry AP to znamená, že policajti mu robili sprievod v priemere päťkrát denne a trikrát častejšie ako prezidentovi. Oprea všetky obvinenia zo zneužitia služobného postavenia odmieta.

 

Mnohí Rumuni sa domnievajú, že vládni úradníci zneužívajú svoje postavenie a nadmerne využívajú sprievod policajných vozidiel, čo napríklad v Bukurešti výrazne spomaľuje premávku na cestách.

 

Veľké pobúrenie vyvolala kauza z októbra minulého roka, keď jeden z policajtov sprevádzajúcich Opreu - vtedy ešte ministra - zomrel v dôsledku zranenia po tom, čo motorkou vbehol do výtlku v ceste. Policajt Bogdan Gigina bol súčasťou kolóny, ktorá ministrovi uvoľňovala cestu ulicami Bukurešti.

 

Oprea sa vzdal funkcie ministra vnútra 4. novembra 2015 spolu s ostatnými členmi vlády pod tlakom masových pouličných protestov, ktoré vypukli v Bukurešti kvôli požiaru v jednom z nočných klubov. O život tam prišlo 63 ľudí. Podľa demonštrantov za požiar v klube Colectiv mohla aj v Rumunsku všadeprítomná korupcia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona