Rumunský parlament zbavil exministra imunity za softvér pre školy

NETKY.SK • 14 Október 2014, 11:56 • 2 min
Rumunský parlament zbavil exministra imunity za softvér pre školy

BUKUREŠŤ - Rumunský parlament v pondelok vyhovel žiadosti bukureštskej prokuratúry a zbavil imunity exministra pre komunikácie Valeriana Vremeho, obvineného z korupcie a zneužitia právomocí pri dodaní softvéru od spoločnosti Microsoft.

slovakia

left justify in out

Zo zneužitia právomocí v tomto prípade obvinili deväť bývalých členov vlády už v rokoch 2001 až 2012. Samotný Vreme podľa prokuratúry v roku 2011 podpísal štátnu objednávku na nákup 179-tisíc licencií na softvér pre školy, pričom počet vhodných počítačov bol v tom čase iba okolo stotisíc. Hodnota kontraktu dosahovala takmer 5,5 milióna eur. Celkovo údajne až takmer polovica zo 43 miliónov eur vyčlenených na dodávky softvérov pre školy mala ísť na účty ministrov a predstaviteľov súkromných spoločností.

Rumunsko patrí spoločne s Gréckom a Bulharskom medzi krajiny s najvyššou mierou korupcie v EÚ.

 

Rumunské vedenie preto od vstupu do bloku v roku 2007 podrobne monitorujú agentúry na boj proti korupcii a klientelizmu. V roku 2013 uznali vinným z korupcie viac ako tisíc ľudí. Doplatil na ňu aj expremiér Adrian Nastase, ktorého po druhý raz uznali vinným a poslali do väzenia na ďalšie štyri roky. V auguste ho však prepustili. Odvolací súd v rumunskej metropole Bukurešť zase minulý týždeň poslal šiestich ľudí vrátene exministra a poslanca do väzenia za pranie špinavých peňazí a spreneveru desiatok miliónov eur. Zapletení boli do nezákonného prevodu v prepočte 67 miliónov eur z rafinérskej spoločnosti Rompetrol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona