Rumunský minister odsúdený za manipulovanie referenda odstúpil z funkcie

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 14:46 • 2 min
Rumunský minister odsúdený za manipulovanie referenda odstúpil z funkcie

BUKUREŠŤ - Rumunský minister regionálneho rozvoja a verejnej správy Liviu Dragnea v piatok oznámil svoj odchod z funkcie po tom, ako mu súd udelil podmienečný jednoročný trest odňatia slobody za manipulovanie referenda z roku 2012 o odvolaní vtedajšieho prezidenta Traiana Basesca.

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia pred novinármi v Bukurešti povedal, že premiér Victor Ponta "vzal na vedomie" jeho rezignáciu a rozhodnutie súdu je nebezpečným precedensom. Dragnea popiera, že by pri referende podvádzal umelým navyšovaním počtu voličov. Iniciatíva Pontových sociálnych demokratov a ich spojencov proti Basescovi zlyhala pre nízku účasť, Rumunsko však uvrhla do ústavnej krízy.

 

V súvislosti s referendom súd poslal dvoch spoluobžalovaných na dva roky do väzenia, zatiaľ čo ďalších 20 osôb oslobodil spod obvinení. Piatkový rozsudok zatiaľ nie je konečný. Dragnea napriek tomu oznámil, že okrem kresla vo vláde sa vzdáva taktiež funkcie výkonného predsedu Sociálnodemokratickej strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies