Rumunskú vládu možno po prvý raz povedie žena a moslimka

NETKY.SK • 22 December 2016, 08:01 • 2 min
Rumunskú vládu možno po prvý raz povedie žena a moslimka

BUKUREŠŤ - Rumunskú vládu možno po prvý raz v histórii povedie žena, ekonómka a zároveň moslimka Sevil Shhaidehová. Na post premiérky ju dnes navrhol Liviu Dragnea, predseda Sociálnodemokratickej strany (PSD), ktorá jednoznačne zvíťazila v decembrových parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Jeho oznámenie je pomerne prekvapivé, keďže politička v Rumunsku zatiaľ príliš známa nie je, analyzuje agentúra AP.

 

Shhaidehová (52) má turko-tatársky pôvod a jej manžel je Sýrčan. Politička je členkou PSD, v decembrových voľbách však za poslankyňu nekandidovala. Najvyššiu politickú funkciu doposiaľ zastávala od mája do novembra 2015, keď bola ministerkou regionálneho rozvoja.

 

Rumunský prezident Klaus Iohannis momentálne rokuje s lídrami politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Predsedu vlády, ktorého následne musí schváliť parlament, by mal vymenovať už vo štvrtok.

 

Samotný Dragnea sa súlade s platnou legislatívou rumunským premiérom stať nemôže, je totiž podmienečne odsúdený na dva roky pre podvod, ktorého sa mal dopustiť pri referende v roku 2012. Vplyvný politik dnes svoje usvedčenie označil za "nespravodlivé" a vyjadril hlboký nesúhlas so zákonom z roku 2001, ktorým mu zabraňuje stať sa predsedom vlády.

 

Dragneu dnes zvolili za predsedu dolnej komory rumunského parlamentu, zatiaľ čo predsedom hornej komory sa opätovne stal Calin Popescu Tariceanu.

 

Rumunskí sociálni demokrati jasne zvíťazili vo voľbách z 11. decembra. Získali pritom 221 zo 465 parlamentných kresiel, čo im však nestačilo na to, aby vládu zostavili sami. Na jej vytvorení sa tak dohodli s Alianciu liberálov a demokratov (ALDE), ktorá vo voľbách skončila na piatom mieste a v parlamente získala 29 mandátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies