Rumunsko zakázalo vstup na svoje územie viacerým maďarským občanom

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 20:21 • 2 min
Rumunsko zakázalo vstup na svoje územie viacerým maďarským občanom

BUKUREŠŤ - Rumunsko zakázalo dnes vstup na svoje územie viacerým maďarským občanom. Rezort vnútra v Bukurešti v zdôvodnení uviedol, že vykonávali extrémistickú činnosť na území krajiny, okrem iného v službách hnutia Jobbik, Mládežníckeho hnutia 42 žúp či Novej maďarskej gardy.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa rezortu Monica Dajbogová na brífingu nežiaduce osoby nevymenovala, informovala však, že ministerstvo vnútra požiadalo príslušný súd, aby daných ľudí vyhlásil za osoby nežiaduce na území krajiny (persony non grata). Opatrenie prijala rumunská strana pri zohľadnení rizík, ohrozujúcich verejný poriadok a národnú bezpečnosť, konštatovala.
      

Na otázku jedného z novinárov, týkajúcu sa lídra Jobbik Gábora Vonu, hovorkyňa podľa tlačovej agentúry MTI uviedla, že proti jeho osobe sa začalo trestné konanie, avšak ďalšie detaily už neuviedla.
      

Hovorkyňa potvrdila, že Bukurešť bude o opatrení informovať maďarskú stranu, aby sa o rozhodnutí rumunských orgánov dozvedeli aj zainteresované osoby.
      

Najvyšší rumunský predstaviteľ, prezident Traian Basescu sa v utorok vyslovil za zákaz vstupu vedúcich predstaviteľov a členov hnutia Jobbik na rumunské územie v reakcii na demonštráciu za územnú autonómiu Sikulska, ktorej dejiskom bolo v pondelok mesto Tirgu Mureš.
      

Účastníci demonštrácie, ktorú zorganizovala už po druhý raz Sikulská národná rada (SZNT), niesli maďarské národné vlajky a sikulskú vlajku, ale aj transparenty s požiadavkou na autonómiu. Dav skandoval heslá ako "Autonómiu!", "Preč s Trianonom!", "Sme tu doma!" či "Sedmohradsko nie je Rumunsko!".
      

Zhromaždenie Sikulov povolili miestne orgány ako spomienku pri príležitosti 160. výročia popravenia sikulských mučeníkov organizujúcich protihabsburské povstanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies