Rumunsko: Volebná komisa potvrdila neplatnosť referenda o zosadení prezidenta

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 06:59 • 2 min
Rumunsko: Volebná komisa potvrdila neplatnosť referenda o zosadení prezidenta

Rumunsko: Volebná komisa potvrdila neplatnosť referenda o zosadení prezidenta

slovakia

left justify in out

img

Nedeľňajšie referendum o zosadení rumunského prezidenta Traiana Basesca je neplatné, pretože sa ňom nezúčastnilo viac ako 50 percent oprávnených voličov. Oficiálne to potvrdila rumunská ústredná volebná komisia. 
      Podľa jej prognózy sa na plebiscite zúčastnilo len 45,92 percent voličov, so štatistickou odchýlkou tri percentá. Znamená to, že Basescu zostáva naďalej v úrade.
      Podľa nezávislých prieskumov za zosadenie prezidenta hlasovalo vyše 80 percent zúčastnených voličov. Hlasovanie je však pre nízku volebnú účasť neplatné. 
      "Rumuni svojou neúčasťou spôsobili neplatnosť referenda," komentoval výsledok plebiscitu Basescu, ktorý vopred apeloval na občanov, aby hlasovanie bojkotovali a nepodieľali sa na "prevrate".
      Politická kríza v Rumunsku sa začala 7. mája, keď sa po páde dvoch vlád blízkych konzervatívnemu Basescovi stal premiérom ľavičiar Ponta. Nasledovala rýchla výmena predsedov oboch komôr parlamentu za osoby z radov vládnucej koalície.
      Následne sa na pôde parlamentu začala procedúra odvolania 60-ročného Basesca. Podľa oponentov prezident prekročil svoje právomoci tým, že zasahoval do práce vlády a justície. Proces mal iniciovať Ponta, ktorý chce získať ešte viac moci. Mocenský boj v Rumunsku poškodil dôveryhodnosť krajiny v zahraničí.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies