Rumunsko v tohtoročnej Eurovízii kvôli dlhom nebude

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 13:06 • 2 min
Rumunsko v tohtoročnej Eurovízii kvôli dlhom nebude

BUKUREŠŤ - Rumunsko vylúčili z tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia po tom, ako tamojšia štátna stanica Televiziunea Romana (TVR) nezaplatila Európskej vysielacej únii dlhy vo výške 16 miliónov švajčiarskych frankov (14,5 milióna eur). Informovala o tom v noci na dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Európska vysielacia únia (EBU) tvrdí, že dlhy siahajú do roku 2007, a označila danú záležitosť za "poľutovaniahodnú". Od rumunskej vlády požadovala, aby inkriminovanú čiastku vyplatila do 20. apríla. Únia totiž považuje rumunský štát za právne zodpovedný za riešenie vzniknutej situácie.

 

Rumunsko dosiaľ ešte na Eurovízii nezvíťazilo, v rokoch 2005 a 2010 však skončilo na treťom mieste. Po prvý raz sa na tejto súťaži zúčastnilo v roku 1994. V máji vo švédskom Štokholme mal Rumunsko reprezentovať na aktuálnom ročníku Eurovízie spevák Ovidiu Anton so skladbou "Moment of Silence".

 

Nejde o prvý prípad vyškrtnutia krajiny z Eurovízie. V roku 1982 bolo vylúčené Grécko, ktoré chcelo súťažiť s piesňou založenou na ľudovom nápeve, čím nespĺňalo kritériá pôvodnej kompozície. V roku 2009 bolo diskvalifikované Gruzínsko, pretože jeho skladba obsahovala politický text.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona