Rumunsko si výročie zjednotenia pripomenulo vojenskou prehliadkou

NETKY.SK • 1 December 2016, 13:40 • 2 min
Rumunsko si výročie zjednotenia pripomenulo vojenskou prehliadkou

BUKUREŠŤ - Za účasti viac ako 3000 príslušníkov rumunskej armády a jednotiek tamojšieho ministerstva vnútra, ale aj vojakov elitných útvarov viacerých ďalších členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dnes v Bukurešti uskutočnila vojenská prehliadka pri príležitosti štátneho sviatku - výročia zjednotenia Rumunského kráľovstva a Sedmohradska v roku 1918.

slovakia

left justify in out

Podujatie sledovali prezident Klaus Iohannis, premiér Dacian Ciolos a ďalší poprední rumunskí činitelia, ako aj tisícky občanov.

Do prehliadky sa popri posádkach rôznych vojenských mechanizmov zapojili aj posádky asi 50 vrtuľníkov, prepravných a bojových lietadiel rumunského armádneho letectva vrátane stíhačiek typu F-16, informovala agentúra MTI.

 

Dnešnému slávnostnému dňu v Rumunsku predchádzala intenzívna vnútropolitická diskusia, ktorá súvisela s blížiacimi sa parlamentnými voľbami (11. decembra), ale predovšetkým s rozhodnutím hlavy štátu nepozvať na oslavy lídra rumunských sociálnych demokratov Livia Dragneu, jeho predchodcu vo funkcii, expremiéra Victora Pontu a ani šéfa niekdajšieho koaličného partnera sociálnych demokratov (PSD) Calina Popesca Tariceana.

 

Iohanis zdôvodnil tento krok snahou o očistu politickej scény a o to, aby sa na slávnostnom podujatí nezúčastnili právoplatne odsúdení alebo trestne stíhaní politici. PSD už vopred avizovala, že nepripraví žiadne protestné akcie. Jej vedúci predstavitelia budú slávnostnú akciu sledovať medzi občanmi a už vopred sa dištancujú od prípadného narušenia verejného poriadku. Jediným prejavom nespokojnosti časti občanov tak zostalo ojedinelé pískanie na prichádzajúceho prezidenta. Prvý december je v Rumunsku štátnym sviatkom od roku 1990.

 

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó zakázal všetkým diplomatom pôsobiacim v Rumunsku, ako aj zamestnancom rezortu účasť na oslavách rumunského štátneho sviatku. Podľa vyhlásenia, o ktorom dnes informovalo internetové vydanie týždenníka HVG, sa minister domnieva, že Maďarsko nemá 1. decembra čo oslavovať. Rezort maďarskej diplomacie nemal zastúpenie ani na slávnostnej recepcii usporiadanej rumunskou ambasádou v Budapešti pri príležitosti štátneho sviatku.

 

Oficiálne rumunské miesta zatiaľ na tento postup maďarskej strany nereagovali. Sedmohradsko, ktoré bolo kedysi súčasťou Uhorského kráľovstva a neskôr Rakúsko-uhorskej monarchie, sa 1. decembra 1918 pripojilo k Rumunsku. Na jeho území žije dodnes početná maďarská menšina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies