Rumunsko pozastavilo lety svojich stíhačiek MiG-21

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 16:49 • 2 min
Rumunsko pozastavilo lety svojich stíhačiek MiG-21

BUKUREŠŤ – Rumunsko dočasne pozastavilo všetky lety stíhačiek MiG-21 LanceR po sérii problémov s týmito strojmi zo sovietskej éry a marcovej smrteľnej havárii jedného z nich. Oznámilo to v piatok rumunské ministerstvo obrany. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Agerpres.

slovakia

left justify in out

Oznámenie prišlo deň po tom, ako rumunská armáda informovala, že lietadlo MiG-21 malo problémy s podvozkom.

„Toto opatrenie bolo prijaté z dôvodu značného počtu incidentov a leteckých nehôd hlásených pri používaní lietadla MiG-21 LanceR," uviedlo ministerstvo.

 

Rumunská stíhačka MiG-21 sa 2. marca stratila z radarov počas hliadky neďaleko Čierneho mora. Neskôr ju našli zrútenú, pričom pilot zahynul. V zlom počasí sa zrútil aj vrtuľník IAR 330-Puma, pátrajúci po tomto lietadle, čo si vyžiadalo životy všetkých siedmich členov posádky. Podľa predbežného vyšetrovania boli nehody dôsledkom „kombinácie ľudských a environmentálnych faktorov".

 

img

 

Presný počet stíhacích lietadiel MiG-21, ktorými disponuje Rumunsko, je tajný, približuje AFP. Neoficiálne odhady uvádzajú, že krajina ich má v súčasnosti okolo 25. Za komunistického režimu malo Rumunsko asi 400 týchto stojov.

 

Po piatkovom oznámení zostáva členskej krajine NATO letka stíhačiek F-16, ktoré nedávno kúpila od Portugalska, pričom rumunský vzdušný priestor zabezpečujú aj spojenecké vojenské lietadlá.

 

NATO po invázii Ruska na Ukrajine posilnilo svoje východné krídlo, k čomu patrí aj vyslanie ďalších vojakov a vybavenia do Rumunska. Bukurešť tiež oznámila, že „urýchlila" snahy zakúpiť ďalších 32 lietadiel F-16 od Nórska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona