Rumunsko bude vynakladať na migrantov podstatne viac prostriedkov ako doteraz

NETKY.SK • 14 Október 2015, 18:13 • 2 min
Rumunsko bude vynakladať na migrantov podstatne viac prostriedkov ako doteraz

BUKUREŠT - Rumunská vláda zvýši objem finančných prostriedkov vynakladaných na utečencov.

slovakia

left justify in out

Kabinet premiéra Victora Pontu schválil na dnešnom zasadaní v Bukurešti návrh príslušného zákona tak, aby žiadatelia o azyl mohli v letných mesiacoch dostávať mesačne 1117 lei na osobu a v zimnom období mesačne 1185 lei na osobu.

 

Schválený zákon predpokladá, že ak by sa kapacity vyhradené v centrách pre utečencov naplnili, budú mať migranti možnosť prenajatia bytov za 500 lei mesačne na obdobie maximálne jedného roka. Utečenci v zlom fyzickom alebo psychickom stave, respektíve v zlej materiálnej situácii by mali mať možnosť požiadať o podporu na bývanie.

 

Zákon upravuje aj okolnosti poskytovania zdravotníckej starostlivosti, spôsob prijatia pracovnej príležitosti alebo participáciu na sociálnom zabezpečení.

Novinkou je podľa rumunských médií zmienka o tom, že utečencov bude možné na základe súdneho rozhodnutia sledovať počas maximálne 60 dní, čo napríklad prichádza do úvahy v prípade, ak rumunské úrady budú chcieť overiť ich identitu alebo skontrolovať opodstatnenosť ich žiadosti.

 

Predseda rumunskej vlády pri prezentácii vládnej správy o migrácii 5. novembra označil za hanbu, že jeho krajina neinvestuje do politických utečencov v duchu zákona z roku 2006 ani jedno euro (konkrétne 3,6 lei denne) a signalizoval, že právne normy v tejto oblasti prejdú zmenami.

 

Súčasne konštatoval, že Rumunsko nečelí mimoriadnemu tlaku migrantov. Tamojšie úrady dostali v priebehu tohto roka približne rovnaký počet žiadostí o azyl ako v porovnateľnom období vlaňajška. Ponta informoval členov Poslaneckej snemovne, že v priebehu deviatich mesiacov bolo zaregistrovaných 944 žiadostí o azyl v porovnaní s vlaňajšími 900 žiadosťami, pričom v auguste obohatilo tento zoznam iba 18 dokumentov.

 

Prvú skupinu migrantov, ktorých by Rumunsko podľa kvót stanovených Európskou úniou malo prijať takmer 7000, očakávajú už v novembri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies