Rumunsko a Bulharsko už neblokujú CETA, majú prísľub zrušenia víz do Kanady

NETKY.SK • 21 Október 2016, 12:06 • 2 min
Rumunsko a Bulharsko už neblokujú CETA, majú prísľub zrušenia víz do Kanady

BRUSEL - Rumunsko už nemá námietky voči podpisu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA) a rovnakú pozíciu má aj Bulharsko.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Agerpres to dnes v Bruseli na úvod druhého dňa summitu EÚ uviedol rumunský prezident Klaus Iohannis. Lídri EÚ majú na dnešnom programe rokovaní práve obchodnú tematiku.

 

Iohanis potvrdil, že dnes ráno dosiahol dohodu s kanadskou stranou, pokiaľ ide o uvoľnenie vízového režimu pre občanov Rumunska od roku 2017. Obe balkánske krajiny podmieňovali svoj podpis dohody CETA odstránením vízovej povinnosti pre svojich občanov.

 

Podľa slov rumunského prezidenta ide o obojstranne primeranú dohodu a Rumunsko sa vzdáva svoje blokujúcej pozície pre transatlantickú obchodnú dohodu. Odstránenie vízového režimu by malo začať platiť od 1. mája 2017 pre osoby, ktorým už predtým boli udelené kanadské víza a od 1. decembra budúceho roka pre všetkých ostatných občanov Rumunska a Bulharska.

 

Dohoda o vízach však obsahuje klauzulu, podľa ktorej ak počet prisťahovalcov z Rumunska alebo Bulharska bude kanadská strana považovať za príliš vysoký, bude mať právo dočasne zaviesť vízový režim voči občanom tejto krajiny. Po troch rokoch od uzavretia dohody táto klauzula prestane platiť.

 

Iohannis však upozornil, že táto dohoda nadobudne platnosť až potom ako bude podpísaná obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou, k čomu by malo dôjsť na budúci týždeň v Bruseli. Podpis CETA však stále ohrozuje nejasný postoj belgického regiónu Valónsko, ktorého vláda do dnešného rána trvala na pozícii, že táto dohoda je nepriechodná. Bez súhlasu Valónska nemôže dohodu podpísať ani Belgicko ako členská krajina EÚ a podpis dohody bude v tom lepšom prípade odsunutý na neskôr.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies