Rumunskí sociálni demokrati sa dohodli na vytvorení koalície so stranou ALDE

NETKY.SK • 19 December 2016, 18:25 • 2 min
Rumunskí sociálni demokrati sa dohodli na vytvorení koalície so stranou ALDE

BUKUREŠŤ - Sociálnodemokratická strana (PSD), ktorá jednoznačne zvíťazila v nedávnych parlamentných voľbách v Rumunsku, sa dnes dohodla n

slovakia

left justify in out

Na vytvorení koaličnej vlády s Alianciu liberálov a demokratov (ALDE). Doposiaľ však nie je známe, ako si dvojica strán jednotlivé rezorty rozdelí a ani to, kto bude novým predsedom vlády.

Predseda PSD Liviu Dragnea je totiž podmienečne odsúdený na dva roky pre podvod, ktorého sa mal dopustiť pri referende v roku 2012, a v súlade s platnou legislatívou sa tak nemôže stať premiérom. Politik ale dnes avizoval, že meno straníckeho kandidáta na tento post oznámi už v stredu.

 

Stredoľaví sociálni demokrati vo voľbách jasne zvíťazili, pričom získali približne 46 percent odovzdaných hlasov a v 465-člennom rumunskom parlamente si tak zabezpečili 221 kresiel. ALDE skončila na piatom mieste a získala 29 mandátov. Celkovo sa do rumunského parlamentu dostalo šesť strán.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies