Rumunskí sociálni demokrati podali návrh na vyslovenie nedôvery vlastnej vláde

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 07:25 • 2 min
Rumunskí sociálni demokrati podali návrh na vyslovenie nedôvery vlastnej vláde

BUKUREŠŤ - Rumunská vládnuca strana podala dnes v parlamente návrh na vyslovenie nedôvery kabinetu premiéra Sorina Grindeana, ktorého pôsobenie vo funkcii pred niekoľkými dňami prestala podporovať

slovakia

left justify in out

Grindeanu, ktorý je obviňovaný z neplnenia vládneho programu, odmieta odstúpiť, čím uvrhol svoju krajinu do politickej krízy. Senátor vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Mihai Fifor prečítal v parlamente návrh namierený proti premiérovi, o ktorom by mali zákonodarcovia hlasovať v stredu.

 

Grindeanovi je v tomto návrhu pripisované "pohŕdanie demokratickými zásadami", ale aj "nezrelosť a politická nezodpovednosť"Samotný Grindeanu, ktorý je na čele rumunskej vlády od januára, odmieta, že by vo funkcii pochybil. Tvrdí, že vplyvný predseda PSD Liviu Dragnea, ktorý sám nemôže byť premiérom, pretože bol v roku 2016 usvedčený z volebného podvodu, presadzuje namiesto neho inú osobu.

 

Bývalý premiér Victor Ponta ako spojenec Grindeana vyzval na vyriešenie krízy prostredníctvom rokovaní s Dragneom. Navrhované hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde označil za "jadrovú vojnu medzi sociálnymi demokratmi a sociálnymi demokratmi".

 

Takéto vnútrostranícke súboje podľa neho prinášajú prospech iba prezidentovi Klausovi Iohannisovi, politickému súperovi PSD, ktorý má právomoc nominovať nového premiéra, schvaľovaného následne parlamentom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies