Rumunského expremiéra Nastaseho predčasne prepustili na slobodu

NETKY.SK • 22 August 2014, 10:53 • 2 min
Rumunského expremiéra Nastaseho predčasne prepustili na slobodu

BUKUREŠŤ - Rumunský súd vo štvrtok rozhodol o podmienečnom prepustení expremiéra Adriana Nastaseho po tom, ako si odpykal tretinu zo svojho 4,5-ročného trestu väzenia.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatštyriročného bývalého šéfa vlády poslali do väzenia v januári za prijímanie úplatkov. Išlo o najvyššie postaveného rumunského politika v krajine, ktorá disponuje jednou z najvyšších mier korupcie v rámci členských štátov Európskej únie. Väzni nad 60 rokov môžu byť v Rumunsku v prípade dobrého správania prepustení po odpykaní si tretiny trestu, ak nie je vyšší ako desať rokov. Nastase bol predtým vo väzení za iný prípad korupcie, pričom sudcovia zohľadnili celý čas, ktorý strávil za mrežami.

 

Nastaseho prípad siaha ešte do roku 2006, keď ho prokuratúra spoločne s jeho ženou obvinila z prijatia úplatkov v celkovej výške 630-tisíc eur. Obvinený bol z toho, že v rokoch 2002 až 2004 prijímal dary výmenou za to, že neprepustí istú ženu. Spolu so svojou ženou tiež ilegálne dovážali stavebný materiál a zlato z Číny. Ľavicový politik opakovanie všetky obvinenia odmietal a označoval ich za politicky motivované. V roku 2012 sa postrelil, keď sa ho pokúšala odviezť polícia, vážnejšie sa však nezranil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies