Rumunská vláda prežila v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery

NETKY.SK • 23 November 2017, 16:17 • 2 min
Rumunská vláda prežila v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery

BUKUREŠŤ - Rumunské opozičné strany neuspeli vo štvrtok s návrhom na vyslovenie nedôvery vláde sociálnych demokratov a liberálov. Pri hlasovaní v parlamente bolo potrebné získať hlasy 233 zákonodarcov, odvolanie kabinetu premiéra Mihaia Tudoseho však nakoniec podporilo iba 159 z nich, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vyslovenie nedôvery podľa AP iniciovala opozičná Národná liberálna strana, a to pre "populistické a chaotické" opatrenia vlády v oblasti ekonomiky. Agentúra DPA zase označuje za hlavný dôvod plánované zmeny v zákonoch o trestaní korupcie, ktoré chce Tudose nechať schváliť parlamentom v zrýchlenom konaní.

 

Počas dnešného zasadnutia parlamentu demonštrovalo pred jeho sídlom približne 2000 ľudí, ktorí pokrikovali heslo "Spravodlivosť, nie korupciu".

Rumuni v uplynulých týždňoch protestovali proti zámeru preniesť povinnosť platiť sociálne odvody zo zamestnávateľov na zamestnancov, od čoho si vláda sľubuje zvýšenie príjmov. Protesty však vyvolali aj plánované zmeny v systéme súdnictva, ktoré podľa kritikov narušia snahy o vykorenenie korupcie na vysokej úrovni.

 

Opozícia obviňuje Tudoseho kabinet, že sa snaží vyjsť v ústrety predsedovi vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviovi Dragneovi, proti ktorému je v súčasnosti vedené protikorupčné konanie, ako aj vyšetrovanie údajného zneužitia prostriedkov z fondov EÚ. Hoci Dragnea vedie PSD, nemôže vykonávať funkciu premiéra, pretože bol už v roku 2016 odsúdený za volebný podvod.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies