Rumunská vláda premiéra Ciolosa získala dôveru parlamentu

NETKY.SK • 17 November 2015, 16:23 • 2 min
Rumunská vláda premiéra Ciolosa získala dôveru parlamentu

BUKUREŠŤ - Rumunský parlament dal dnes dôveru novej vláde technokratov na čele s bývalým eurokomisárom Dacianom Ciolosom (46). Predchádzajúca vláda odstúpila pod nátlakom verejnosti po požiari v nočnom klube, v dôsledku ktorého zomrelo najmenej 56 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Táto vláda nemá dôležitejší politický cieľ, ako podporiť a posilniť demokraciu," vyhlásil dnes Ciolos predtým, ako parlament schválil jeho vládu pomerom hlasov 389 ku 115.

 

Ciolos zverejnil jej zloženie v nedeľu, ale potom stiahol svojho nominanta na ministra zdravotníctva, 28-ročného chirurga, pretože sa objavili jeho fotografie, na ktorých stál ako model v spodnej bielizni. Stiahol tiež svoj návrh na ministerku spravodlivosti, pretože rešpektovaná expertka na boj s korupciou Cristina Gusethová nemá právnické vysokoškolské vzdelanie.

 

Do vlády s jednoročným mandátom, keďže o rok budú parlamentné voľby, angažoval expertov Európskej únie, diplomatov a predstaviteľov občianskej spoločnosti.

 

Prvou úlohou novej vlády bude pripraviť rozpočet na rok 2016 a presadiť ho v parlamente, ktorý už avizoval zníženie daní vrátane zníženia DPH z 24 na 20 percent.

 

V prvej polovici roka 2016 sú v Rumunsku naplánované komunálne voľby a v decembri potom parlamentné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona