Rumunská opozícia iniciovala vyslovenie nedôvery vláde Victora Pontu

NETKY.SK • 12 September 2014, 18:23 • 2 min
Rumunská opozícia iniciovala vyslovenie nedôvery vláde Victora Pontu

BUKUREŠŤ - Rumunská opozícia iniciovala dnes vyslovenie nedôvery vláde premiéra Victora Pontu.

slovakia

left justify in out

Ako podľa agentúry APA povedal opozičný líder a prezidentský kandidát  Klaus Iohannis, Ponta "ohrozuje právny štát a korektnosť volieb" prostredníctvom plánu, ktorý sa opiera o snahu účelovo zmeniť rad legislatívnych noriem súvisiacich s voľbami s cieľom podporiť "politický turizmus".
     

Rumunská vláda len nedávno schválila napriek ostrej kritike návrh zákona, ktorý umožní lokálnym politikom zmeniť stranícku príslušnosť bez straty funkcie. V tomto prípade koná medzičasom na podnet Klausa Iohannisa antikorupčná prokuratúra.
     

Podľa názoru Iohannisa práve táto a podobné úpravy zákonov, ktoré presadzuje protiústavným spôsobom predseda rumunskej vlády, majú za cieľ umožniť viacnásobné hlasovanie, vytvárajú predpoklady pre korupciu, vydieranie a nátlak na starostov. Aj Victor Ponta dôsledne dosadil do vedúcich funkcií v tajných a spravodajských službách či na generálnom inšpektoráte polície sebe lojálne osoby, konštatoval Iohannis.
     

V Rumunsku sa blížia prezidentské voľby, v ktorých bude v novembri hlavým vyzývateľom Victora Pontu, usilujúceho o zvolenie za nástupcu Traiana Basesca, práve Klaus Iohannis.
     

Basescu sa v uplynulých dňoch v televíznej relácii vyjadril, že medzi prezidentskými kandidátmi je tajný agent, ktorý túto kapitolu svojej minulosti zatajil. Opozícia žiada v tejto súvislosti o zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies