Rumunská obec Beltiug žila počas tohto víkendu festivalom vína

NETKY.SK • 18 August 2013, 16:08 • 2 min
Rumunská obec Beltiug žila počas tohto víkendu festivalom vína

BELTIUG - Vinohradníctvo v tejto oblasti Rumunska, kde je ešte stále najčastejším zdrojom obživy poľnohospodárska výroba, bolo paradoxne na sklonku 80 rokov minulého storočia na pokraji zániku.

slovakia

left justify in out

Festivalom vína sprevádzaným pestrým kultúrnym a kulinárskym programom žije počas tohto víkendu rumunská obec Beltiug v kraji Satu Mare. Podujatie je oslavou miestneho vinohradníctva, ktoré má v podkarpatskej oblasti na rumunsko-maďarskom pohraničí vyše tisícročnú tradíciu.

Gastronomický festival sa koná v dňoch 17. a 18. augusta v Beltiugu po prvý raz. "Domácim vinohradníkom sa v posledných rokoch darí vyrábať kvalitné vína, čo dokazujú zlaté a strieborné medaily získané na medzinárodných súťažiach. Rozhodli sme sa preto, že si tieto úspechy pripomenieme festivalom vína, na ktorom sa okrem kvalitných domácich vín ponúkajú návštevníkom aj tradičné miestne jedlá," informovala TASR generálna riaditeľka pobočky Obchodnej a priemyselnej komory v Satu Mare Daniela Culicová.

Beltiugom sa šíri počas tohto víkendu vôňa pečenej klobásy, grilovaných bravčových rebierok, tradičných zemiakových koláčov, ktorým sa tu hovorí "štrudli", či bielych, ružových a červených vín z produkcie miestnych vinohradníkov. Výroba ušľachtilého moku zamestnáva v priebehu roka väčšinu tamojších domácností. "V Beltiugu sa nachádza 690 domov, z toho 390 z nich má vínnu pivnicu,"zdôraznila Culicová.

Vinohradníctvo v tejto oblasti Rumunska, kde je ešte stále najčastejším zdrojom obživy poľnohospodárska výroba, bolo paradoxne na sklonku 80 rokov minulého storočia na pokraji zániku. Po zmene režimu, keď sa do svojej domoviny vrátilo mnoho Rumunov z emigrácie, sa mu však začalo opätovne dariť. Skúsenosti, ktoré nadobudli vo vyspelých krajinách, im pomáhajú napredovať. "Dalo by sa povedať, že v posledných rokoch sa tu úspešne mieša nemecká precíznosť s lokálnou tradíciou. Výsledkom sú kvalitné vína bez prídavkov chémie," uzavrela Culicová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona