Rumunov pobúrili fotografie s odznakmi "Veľkého Uhorska" na Orbánovom Facebooku

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 18:00 • 2 min
Rumunov pobúrili fotografie s odznakmi "Veľkého Uhorska" na Orbánovom Facebooku

BUDAPEŠŤ - Fotografie stánku s odznakmi "Veľkého Uhorska", ktoré zverejnil na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, dnes ostro kritizovalo rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Podľa maďarského spravodajského servera Hir24.hu Bukurešť vyhlásila, že fotografie z 26. letnej univerzity Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad obsahujú revizionistické symboly.

 

Orbán na svojej stránke na Facebooku zverejnil dve desiatky fotografií dokresľujúcich atmosféru letnej univerzity, medzi nimi aj stánok predajcu odznakov Uhorska; na inej je zas stánok so sedmohradskými vlajkami.

 

"Žiaľ necelý deň po tom, čo sa Orbán vyjadril za pragmatické a efektívne maďarsko-rumunské vzťahy, zverejnil premiér na Facebooku symboly uhorského štátu a Sedmohradska," píše sa v poznámke rumunského rezortu diplomacie, podľa ktorého ide o propagáciu revizionistických symbolov, čo označilo ministerstvo za neprijateľné.

 

Orbán sa v sobotňajšom prejave, ktorý predniesol na letnej univerzite Maďarov, venoval najmä migrácii a hodnoteniu vzťahov Maďarska s Rumunskom. Okrem iného povedal, že Maďari by chceli žiť v Európe, ktorá by patrila Európanom.

 

V súvislosti s prebiehajúcou migráciou, ktorú označil za novodobé sťahovanie národov, vyjadril názor, že naozaj vážna hrozba pre Európu neprichádza z vojnových oblastí, ale z "hĺbok Afriky". Novodobé sťahovanie národov je podľa neho výsledkom politických procesov. "Otázkou už nie je, v akej Európe by chceli Maďari žiť, ale či vôbec všetko, čo nazývame európskym, bude zachované," povedal.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies