Rumuni smútia za zosnulou Annou Rumunskou

NETKY.SK • 13 August 2016, 16:05 • 2 min
Rumuni smútia za zosnulou Annou Rumunskou

BUKUREŠŤ - Rumuni aj susední Moldavci mali dnes štátny smútok na počesť zosnulej Anny Rumunskej, manželky posledného rumunského kráľa Michala, ktorá zomrela 1. augusta vo veku 92 rokov v nemocnici vo švajčiarskom meste Morges. V Rumunsku sa dnes konali aj viaceré smútočné obrady na jej pamiatku, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po celej metropole Bukurešť sa rozozneli kostolné zvony a stovky ľudí sa zúčastnili bohoslužieb, ktoré celebrovali pravoslávni aj katolícki duchovní v tamojšom Kráľovskom paláci. Telo Anny, ktoré bolo jeden deň vystavené v trónnej sieni paláca, potom už prevážali do stredorumunského mesta Curtea de Argeš, kde ju počas súkromného pohrebu pochovajú vedľa iných členov panovníckeho rodu.


V parku pred kostolom v Curtea de Argeš spieval ešte pred pohrebom mužský pravoslávny spevácky zbor.
Anna bola tento týždeň vystavená v Rumunsku v súlade so zaužívaným zvykom - jej telo na jeden deň vystavili v sále hradu Peleš v meste Sinaia a následne aj v Kráľovskom paláci v Bukurešti.


Anna Rumunská prvýkrát navštívila krajinu, keď mala už takmer 70 rokov a nerozprávala po rumunsky. Napriek tomu si ju mnohí obyvatelia vážili za jej 68 rokov trvajúce manželstvo s Michalom, za ktorého sa vydala niekoľko mesiacov po tom, ako ho komunisti v roku 1947 donútili abdikovať.


Na pohreb prišli štyri z piatich dcér manželov. Prítomná nebude princezná Irina, ktorú v roku 2013 zbavili kráľovského titulu po tom, čo ju aj s manželom zatkli za riadenie ilegálneho gangu organizujúceho kohútie zápasy v USA.


Michal (94) má rakovinu a žije vo Švajčiarsku. Na odporúčanie lekárov sa pohrebu takisto nezúčastní.
Podľa agentúry AP ide o najväčší kráľovský pohreb v Rumunsku od roku 1938, keď sa konala posledná rozlúčka s kráľovnou Máriou, vnučkou britskej kráľovnej Viktórie.


Kráľovská rodina nemá v Rumunsku žiadnu oficiálnu politickú moc. Parlamentná monarchia sa tam skončila v roku 1947.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies