Rumuni si v prvom kole volieb vyberajú nového prezidenta

NETKY.SK • 2 November 2014, 09:02 • 2 min
Rumuni si v prvom kole volieb vyberajú nového prezidenta

BUKUREŠŤ - Rumuni si dnes v prvom kole prezidentských volieb vyberajú novú hlavu štátu.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ) a voliči budú mať možnosť odovzdať svoj hlas do 21.00 h.
      

O post prezidenta sa uchádza celkovo 14 kandidátov. Medzi najhorúcejšími kandidátmi sú úradujúci premiér Victor Ponta (Sociálnodemokratická strana), predseda rumunských národných liberálov z PNL Klaus Werner Iohannis podporovaný koalíciou stredo-pravých strán, bývalý premiér Calin Tariceanu (nezávislý), bývalá ministerka pre turizmus a regionálny rozvoj Elena Udreová a ex-ministerka spravodlivosti a súčasná rumunská europoslankyňa Monica Macoveiová (nezávislá).
      

V prípade, že v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, o dva týždne (16. novembra) sa uskutoční druhé kolo.
      

Podľa agentúry Reuters má najväčšie šance prvé kolo vyhrať Ponta, avšak nepredpokladá sa, že získa viac ako polovicu hlasov.
      

V prieskumoch verejnej mienky bol Ponta dlhodobo favoritom. Jeho najnebezpečnejším vyzývateľom je Klaus Iohannis, pôvodom Nemec, ktorý sa zaslúžil o transformáciu sedmohradského mesta Sibiu.
      

Podľa analytikov by prípadné víťazstvo úradujúceho premiéra mohlo do krajiny, ktorá je jednou z najchudobnejších v Európskej únii, priniesť stabilitu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies