Rumuni sa po prehre lúčia, Albánci žijú

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 07:54 • 2 min
Rumuni sa po prehre lúčia, Albánci žijú

LYON - Rumunskí futbalisti prehrali vo svojom poslednom vystúpení v základnej fáze EURO 2016 s Albáncami 0:1 a rozlúčili sa s majstrovstvami Európy.

slovakia

left justify in out

V A-skupine obsadili so ziskom jediného bodu štvrtú priečku, ani ich nedeľný premožiteľ však s troma bodmi a negatívnym skóre 1:3 nemá príliš dobré vyhliadky na postup do osemfinále z tabuľky tretích tímov. Víťazom "áčka" sa po bezgólovej remíze so Švajčiarskom stalo domáce Francúzsko, obe mužstvá sa medzi šestnástku najlepších kvalifikovali priamo.

 

Jediný gól balkánskeho derby v Lyone, ktoré bolo skôr v znamení boja než futbalovej krásy, dal v závere úvodného polčasu Armando Sadiku. Ten sa stal historicky premiérovým presným strelcom Albánska na vrcholnom podujatí.

Debutant na záverečných turnajoch ME sa prvého víťazstva na šampionáte dočkal v treťom stretnutí, predtým podľahol Švajčiarsku (0:1) i Francúzsku (0:2). Rumunsko v predchádzajúcich zápasoch nestačilo na Francúzsko (1:2) a remizovalo so Švajčiarskom (1:1).

 

Jedným z asistentov českého hlavného rozhodcu Pavla Královca bol v nedeľu Slovák Roman Slyško.

 

A-skupina, 3. kolo:

Rumunsko - Albánsko 0:1 (0:1)

Gól: 43. Sadiku, rozhodovali: Královec (ČR) - SLYŠKO (SR), Mokrusch (ČR), ŽK: Matel, Sapunaru, Torje - Basha, Memushaj, Hysaj, 49.752 divákov

Zostavy:

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel - Prepelita (46. Sanmartean), Hoban - Popa (68. Andone), Stanciu, Stancu - Alibec (57. Torje)

Albánsko: Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Basha (83. Cana) - Lila, Abrashi, Memushaj, Lenjani (77. Roshi) - Sadiku (59. Balaj)

 

 

 

Rumuni začali aktívnejšie a ako prví sa prepracovali aj k ohrozeniu bránky, no Stancu pohotovým volejom našiel iba pripraveného Berishu. V 14. minúte sa k slovu dostal rumunský útočník Alibec, ktorý sa jedným dotykom oslobodil od troch albánskych stredopoliarov a technický pokus poslal tesne mimo. Albánci sa spoliehali skôr na protiútoky, v 23. minúte Sadiku dobre načasovanou prihrávkou ponúkol zakončenie Lenjanimu, ten však z hranice päťky prestrelil brvno. Sadiku to následne skúsil individuálne vnútri pokutového územia, ale Tatarusanu tentoraz ešte zneškodnil jeho strelu z uhla. Dve minúty pred koncom úvodného dejstva to už albánskemu zakončovateľovi vyšlo, keď po centri z pravej strany využil nedorozumenie medzi brankárom a stopérom Chirichesom a hlavou pohodlne skóroval.

 

Albánci po zásahu prebrali iniciatívu a Rumuni sa napriek hrozbe konca na turnaji nedokázali takmer vôbec presadzovať dopredu. Sadiku sa ocitol aj v prvej vážnejšej šanci druhého polčasu, no tento protiútok sa neskončil tak efektívne, keďže Memushaj mu neprihral ideálne. V 74. minúte sa Albánci mohli pripraviť o víťazstvo vlastnou chybou, ale Rumuni nepotrestali zlú rozohrávku. O dve minúty neskôr malo Rumunsko svoju najväčšiu príležitosť, keď striedajúci Andone, ktorý prišiel podporiť ofenzívu ako druhý útočník, napálil brvno.

 

Hlasy (uefa.com, ORF):

Anghel Iordanescu, tréner Rumunska: "Nezdar je nezdar a veľmi nás mrzí, čo sa prihodilo. Mali sme viacero možností skórovať, odštartovali sme dobre a spočiatku sme kontrolovali hru. Inkasovali sme pre vlastnú chybu v defenzíve. Po zmene strán sme sa snažili nastoliť náš štýl, ale, nanešťastie, nedali sme gól. Ak by sme ho vsietili, duel by sa zrejme vyvíjal inak. Albáncom dodali energiu ich fanúšikovia."

 

Gianni de Biasi, tréner Albánska: "Som nesmierne šťastný za celý tím, lebo v minulých zápasoch sme získali menej než sme si zaslúžili. Prekonali sme silnú a dobre organizovanú rumunskú obranu. Zužitkovali sme jednu šancu, čo stačilo, aby sme dosiahli dôležité víťazstvo. Nie je jednoduché uspieť s jediným streleným gólom."

 

Armando Sadiku, útočník a autor gólu Albánska: "Samozrejme, teší ma strelený gól. Zásluhu však na ňom majú aj spoluhráči. Podarilo sa nám splniť základný cieľ, ktorým bolo dosiahnuť aspoň jedno víťazstvo pri premiére na majstrovstvách Európy."

 

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Francúzsko 3 2 1 0 4:1 7 *

2. Švajčiarsko 3 1 2 0 2:1 5 *

3. Albánsko 3 1 0 2 1:3 3 **

4. Rumunsko 3 0 1 2 2:4 1

 

* - postup do osemfinále

** - možný postup na základe tabuľky tretích tímov

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies