Rumuni protestovali proti zákonu chrániacemu poslancov pred obvinením z korupcie

NETKY.SK • 16 December 2013, 07:11 • 2 min
Rumuni protestovali proti zákonu chrániacemu poslancov pred obvinením z korupcie

BUKUREŠŤ - Stovky Rumunov sa dnes zúčastnili na protestnom pochode Bukurešťou, aby vyjadrili svoj nesúhlas so zákonom zvyšujúcim imunitu poslancov pred stíhaním pred korupciou, ktorý schválil v utorok parlament.

slovakia

left justify in out

Kontroverzný zákon v budúcnosti znemožní trestné stíhanie poslancov a senátorov, ale napríklad i hlavy štátu pre konflikt záujmov, zneužitie právomocí verejného činiteľa alebo korupciu. Prezident Traian Basescu v prvej reakcii konštatoval, že novela zákona vracia krajinu v oblasti boja proti korupcii o desať rokov späť. Súčasne avizoval, že zákon vráti parlamentu na opätovné posúdenie, respektíve, že sa kvôli nemu obráti na ústavný súd.

Parlament by mal tento týždeň hlasovať o zákonu o amnestii, ktorý by dostal niektorých politikov odsúdených za korupciu z väzenia, po verejnej kritike však zrejme bude stiahnutý z programu.

Do 600 ľudí dnes protestovalo v centre Bukurešti skandujúc "zachránime Rumunsko". Niesli transparenty s nápisom "Kriminálny parlament uteká pred súdom".

Demonštranti prerazili kordón poriadkovej polície a kráčali smerom k sídlu vlády, blokujúc dopravu. Protestovali pred úradom vlády a potom zamierili k sídlo jednej z vládnucich politických strán, informovala agentúra Reuters. Opozícia vyhlásila, že zákon spochybní na ústavnom súde. Prezident vyhlásil, že ho nepodpíše a vráti parlamentu.

Premiér Victor Ponta povedal minulý týždeň reportérom, že parlament musí prerokovať oba zákony s ministerstvom spravodlivosti, prokuratúrou a sudcami, kým budú schválené a že by ich mal konzultovať aj s Európskou komisiou.

Európska únia, ktorej členom je Rumunsko od roku 2007, osobitne monitoruje justičný systém Rumunska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona