Rukopisné poznámky Mao Ce-tunga vydražili v Londýne za takmer 800.000 eur

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 18:29 • 2 min
Rukopisné poznámky Mao Ce-tunga vydražili v Londýne za takmer 800.000 eur

LONDÝN - Súbor rukopisných poznámok Mao Ce-tunga, zakladateľa súčasnej Číny, predali na dražbe aukčného domu Sotheby's v Londýne za 796.840 eur, desaťnásobok odhadovanej sumy.

slovakia

left justify in out

Poznámky napísal Mao v roku 1975 istému profesorovi literatúry najatému, aby vodcovi čítal, keďže mal už zdravotné problémy. Podľa aukčného domu sú tieto rukopisy "maximálnou vzácnosťou", informovala dnes spravodajská stanica BBC.

 

Týkajú sa klasickej čínskej beletrie a poézie, ktoré boli Maovou vášňou, a to napriek jeho revolučným politickým hodnotám. Mao ako mladý muž dokonca pracoval v pekinskej univerzitnej knižnici. Poznámky vznikli rok pred jeho smrťou, keď sa zhoršoval jeho zdravotný stav. Mao a expert na literatúru Ti Lu komunikovali prostredníctvom písaných poznámok, pretože čínsky vodca mal vtedy problémy s artikuláciou slov.

 

Sotheby's identitu kupca nezverejnil, uviedol len, že záujemcovia o dokumenty boli z celého sveta. Záujem o reálie vzťahujúce sa na Maa je veľký najmä v Číne a vo zvyšku Ázie, uvádza britské médium. Tento rok sa na aukcii v Hongkongu predala sieťotlač jeho portrétu od Andyho Warhola za 11 miliónov dolárov. Mao stál na čele komunistov, ktorí v roku 1949 porazili nacionalistov zo strany Kuomintang a založili Čínsku ľudovú republiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies