Rukopis textu piesne American Pie pôjde do dražby

NETKY.SK • 13 Február 2015, 13:58 • 2 min
Rukopis textu piesne American Pie pôjde do dražby

USA - Rukopis textu piesne American Pie amerického pesničkára Dona McLeana pôjde do dražby.

slovakia

left justify in out

Šestnásťstranový dokument obsahujúci aj ďalšie poznámky či vyškrtnuté časti by mohol podľa aukčného domu Christie's vyniesť až 1,5 milióna amerických dolárov. Dražba sa uskutoční 7. apríla.

 

Pieseň American Pie sa stala hitom po vydaní v roku 1971. Americká asociácia nahrávacieho priemyslu a Národná nadácia na podporu umenia ju označili za Skladbu storočia. Nahrávka trvá viac ako osem minút a autor textu jeho skutočný zmysel doteraz úplne nevysvetlil. Šesťdesiatdeväťročný hudobník však priznal, že v úvode sa venuje tragickej smrti speváka Buddyho Hollyho. Ako tiež uviedol, rukopis sa rozhodol predať bez hocijakého dôvodu. 

Zatiaľ najvyššiu sumu, a to viac ako dva milióny amerických dolárov, sa podarilo získať vlani za rukopis textu piesne Like A Rolling Stone Boba Dylana. Za text piesne A Day in the Life, ktorú napísal John Lennon, zaplatil nový majiteľ 1,2 milióna dolárov. 

 

Donald "Don" McLean vydal dvadsať štúdiových albumov, no najznámejší je American Pie (1971) obsahujúci rovnomenný hit a tiež skladbu Vincent. Rodák z New Rochelle má na konte aj tri živáky a osem kompilácií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies