Rukojemnícka dráma v Turecku: Radikáli zajali prokurátora, na súde zasahujú špeciálne sily

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 15:02 • 2 min
Rukojemnícka dráma v Turecku: Radikáli zajali prokurátora, na súde zasahujú špeciálne sily

ISTANBUL - Turecká ultraľavicová skupina Revolučná ľudovo-oslobodzovacia strana - front (DHKP-C) v utorok zajala v Istanbule jedného z prokurátorov a pohrozila jeho zabitím, na čo do budovy súdu, kde sa rukojemnícka dráma odohráva, vstúpili príslušníci špeciálnych síl.

slovakia

left justify in out

Radikáli zverejnili na internete záber prokurátora so strelnou zbraňou priloženou k hlave, pričom chcú počuť verejné "priznanie" od policajta, ktorému pripisujú smrť 15-ročného chlapca v dôsledku zranenia utŕženého počas protivládnych protestov v roku 2013.

 

 

Zadržaný prokurátor vedie vyšetrovanie daného prípadu. Zakázaná skupina tiež požaduje, aby ďalších policajtov zúčastnených na udalosti postavili pred "ľudové súdy" a stiahli obvinenia voči osobám, ktoré demonštrovali na podporu tínedžera. Turecké televízie odvysielali zábery špeciálnych síl, ako vstupujú do budovy a odvádzajú pracovníkov do bezpečia.

 

Istanbulčan Berkin Elvan zomrel v marci 2014 po deviatich mesiacoch v kóme, do ktorej upadol v dôsledku zranenia hlavy plechovkou so slzotvorným plynom počas protivládnych protestov. Ultraľavicoví radikáli označujú za vinníka vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). 

 

 

 

Extrémistická DHKP-C sa začala formovať už koncom 70. rokov, odkedy sa prihlásila k početným atentátom a bombovým útokom. Turecko, EÚ a USA ju považujú za teroristickú organizáciu. Podľa tureckej polície bol členom DHKP-C aj páchateľ minuloročného útoku na veľvyslanectvo USA v Ankare, kde výbuch okrem samotného útočníka usmrtil aj príslušníka ochranky a viacero ďalších ľudí zranil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies