VIDEO Rukojemnícka dráma v Sydney sa skončila: Traja mŕtvi vrátane útočníka!

NETKY.SK • 15 December 2014, 22:00 • 2 min
VIDEO Rukojemnícka dráma v Sydney sa skončila: Traja mŕtvi vrátane útočníka!

SYDNEY - Traja ľudia zomreli a ďalší štyria utrpeli zranenia počas rukojemníckej drámy v kaviarni Lindt v centre austrálskeho Sydney, kde emigrant iránskeho pôvodu 16 hodín zadržiaval rukojemníkov. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie austrálskej polície.

slovakia

left justify in out

Policajti sa rozhodli ukončiť rukojemnícku drámu v mestskej kaviarni, pretože boli presvedčení, že "by tam mohlo byť viac mŕtvych", ak by nezasiahli, povedal na tlačovej konferencii v utorok nadránom miestneho času policajný komisár štátu Nový Južný Wales Andrew Scipione.

 

Komisár potvrdil, že páchateľ zadržiaval celkovo 17 rukojemníkov, pričom dvaja z nich zomreli. V budove, ktorú prehľadal aj špeciálny robot na likvidáciu bômb, nenašli žiadne známky po výbušninách.

 

Medzi obeťami je podľa polície aj samotný 50-ročný útočník, ktorým bol imigrant z Iránu Man Haron Monis. Policajti nepotvrdili, či dvaja zabití rukojemníci zomreli počas zásahu špeciálnych policajných zložiek alebo ich zastrelil útočník.

 

img

 

 

Ďalšími obeťami sú 38-ročný muž a 34-ročná žena. Dvoch ľudí hospitalizovali so zraneniami, ktoré bezprostredne neohrozujú ich život. Policajt utrpel zranenia tváre po zásahu strelou. Ďalšia žena utrpela strelné poranenie ramena.

 

Policajti momentálne vypočúvajú svedkov. Scipione uviedol, že polícia nebude poskytovať ďalšie detaily, pokiaľ nebude presvedčená o ich spoľahlivosti.

 

 

Krátky, približne 60-sekundový útok špeciálnych policajných jednotiek sa začal v utorok o 2.10 h miestneho času (dnes 16.10 h SEČ) po tom, ako z kaviarne vybehlo šesť rukojemníkov. Ďalším piatim rukojemníkom sa podarilo z budovy uniknúť už skôr počas drámy.

 

 

 

      

Ťažko ozbrojení policajti vtrhli do kaviarne počas noci po tom, ako z miesta rukojemníckej drámy vybehlo šesť zadržiavaných. Z miesta činu bolo podľa svedkov počuť streľbu a vidno blikanie svetiel .Z miesta činu, kde ozbrojený imigrant z Iránu Man Haron Monis od dnešného rána zadržiaval niekoľko desiatok rukojemníkov, bolo podľa svedkov počuť streľbu a vidno blikanie svetiel. Útok policajných špeciálnych jednotiek sa začal o 2.10 h miestneho času (16.10 h SEČ) po tom, ako z kaviarne vybehlo šesť rukojemníkov. Ako prvý vybehol osamotený muž a následne skupina piatich ľudí. Policajti im nariadili, aby bežali s rukami nad hlavou, a potom ich odviedli za roh budovy.

 

 

 

O identite teroristu sa dočítate TU!

 

img

 

Prizerajúci si robia neďaleko kaviarne selfie. Viac sa dozviete TU!

 

Po takmer siedmich hodinách od začiatku rukojemníckej drámy z kaviarne utiekli traja ľudia. Dvaja rukojemníci sa dostali na slobodu krátko pred 16.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) predným východom, tretí ušiel núdzovým východom. Po ďalších dvoch hodinách vybehli z kaviarne ďalší dvaja rukojemníci. 

 

 

img

 

img

 

V doterajšom priebehu rukojemníckej drámy nikto neutrpel zranenia. Burnová ďalej oznámila, že policajným vyjednávačom sa podarilo nadviazať kontakt s páchateľom. Prioritou je ukončiť incident bez použitia násilia. Polícia sa stále zistiť pôvod a motívy muža, ktorý prinútil dve ženy, aby do okna kaviarne ukázali džihádistickú vlajku.      

 

img
      

Na prvých záberoch zverejnených médiami bolo vidieť, že pri oknách kaviarne stálo niekoľko ľudí s rukami nad hlavou a otočených tvárou do ulice. Niektorí boli zamestnancami kaviarne, keďže mali na sebe hnedé zástery s jej logom. V jednom z okien držali dve ženy čiernu vlajku s arabským nápisom. Má ísť o tzv. šahádu, teda islamské vyznanie viery. Nápis na nej hovorí, že "žiadny boh nie je hodný uctievania okrem Alaha a Mohamed je jeho posol".

 


      

Okolie kaviarne obkľúčili desiatky ozbrojených policajtov. Úrady preventívne evakuovali významné budovy v okolí. Týka sa to i známej sydneyskej opery, kde sa údajne našiel podozrivý balík, ako aj konzulátu USA, vzdialeného od kaviarne asi 50 metrov. V oblasti bola zastavená, resp. obmedzená verejná doprava.

      

Martin Place je historicky významné miesto a najväčšia pešia zóna v centre Sydney. Nachádza sa tam veľa historických budov, ktoré sú obklopené mrakodrapmi. Sídli tam napríklad Austrálska centrálna banka a viacero komerčných bánk, ale aj televízna stanica Seven Network. Neďaleko Martin Place sa nachádza budova parlamentu štátu Nový Južný Wales.
      

Presne oproti kaviarni má sídlo kanál Seven Network. Stanica predtým oznámila, že incident sa začal okolo 09.44 h miestneho času, keď žena videla pri kaviarni muža, nesúceho modrú športovú tašku, v ktorej mohla byť zbraň, a následne informovala policajtov. Muž s taškou potom vstúpil do kaviarne.

 


      

Austrália, ktorá podporuje USA v ich náletoch na pozície Islamského štátu v Sýrii a Iraku, zvýšila v septembri prvý raz vo svojich dejinách stupeň všeobecného ohrozenia na úroveň "vysoký". Dôvodom tohto rozhodnutia bola hrozba teroristických útokov zo strany domácich obyvateľov, ktorí sa radikalizovali pôsobením vo fundamentalistickom prostredí v Iraku a Sýrii.

 

Austrálsky premiér Tony Abbott v krátkom vystúpení, ktoré médiá vysielali v priamom prenose, uviedol, že zatiaľ sa nevie, či je tento čin politicky motivovaný. Existujú však určité náznaky, že to tak môže byť. Podľa Abbotta si treba uvedomiť, "že aj v spoločnosti, ako je tá naša, sú ľudia, ktorí nám chcú ublížiť". Austrália je "mierumilovná, otvorená a veľkorysá" krajina a na tom by sa nemalo nikdy nič zmeniť. Z tohto dôvodu vyzval premiér všetkých Austrálčanov, aby neprepadli panike a pokračovali v bežnej činnosti.

 


     

Abbott neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti o incidente v Sydney. Podľa portálu news.com.au zadržiavajú dvaja ozbrojení muži v obľúbenej kaviarni Lindt Chocolat Café zatiaľ neznámy počet rukojemníkov. Niektoré zdroje uvádzajú, že rukojemníkov je 40-50, podľa iných ich je iba 13. Predstaviteľ spoločnosti Lindt Austrália povedal, že v kaviarni je asi desať zamestnancov a okolo 30 zákazníkov.

      

Austrálsky premiér Tony Abbott v súvislosti s udalosťami v Sydney oznámil, že zvolal mimoriadne zasadanie výboru pre národnú bezpečnosť. Austrália, ktorá podporuje USA v ich náletoch na pozície Islamského štátu v Sýrii a Iraku, zvýšila v septembri prvý raz vo svojich dejinách stupeň všeobecného ohrozenia na úroveň "vysoký". Dôvodom tohto rozhodnutia bola hrozba teroristických útokov zo strany domácich obyvateľov, ktorí sa radikalizovali pôsobením vo fundamentalistickom prostredí v Iraku a Sýrii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona