Dráma pri Košiciach sa skončila: Muž sa vyhrážal rodine explóziou domu, zomrel po zásahu polície!

NETKY.SK • 6 Február 2015, 14:37 • 2 min
Dráma pri Košiciach sa skončila: Muž sa vyhrážal rodine explóziou domu, zomrel po zásahu polície!

KOŠICE - Obec Kráľovce v okrese Košice – okolie zažila vo štvrtok (5.2.) večer drámu, keď sa miestny 41-ročný muž J. M. zabarikádoval v rodinnom dome. Hrozil pritom, že sa podpáli a dom vyhodí do vzduchu. Polícia po márnom vyjednávaní a pokračujúcich vyhrážkach zo strany muža o 21.30 h do domu násilím vnikla.

slovakia

left justify in out

"Pri tomto vstupe muž kládol aktívny odpor a dvoma nožmi, ktoré držal v oboch rukách, zaútočil na oblasť hlavy a krku jedného zo zasahujúcich policajtov. Pretože nebolo možné inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu ich služobného zákroku, v nutnej obrane boli voči podozrivému mužovi použité služobné zbrane, pri ktorých páchateľ utrpel štyri strelné poranenia hrudníka a brucha," informovala dnes polícia. Zraneného muža previezli do nemocnice v Košiciach, kde zraneniam dnes nadránom podľahol.
      

Pri zásahu došlo aj k strelnému zraneniu jedného policajta v oblasti ruky. Či išlo o guľku z policajnej pištole alebo či vystrelil útočník, polícia skúma. Na mieste bola nájdená pravdepodobne plynová zbraň, tri tlakové nádoby s plynom, zapnutá mikrovlnná rúra prichystaná na iniciáciu a fľaša plná benzínu. "V rodinnom dome bol benzín taktiež porozlievaný a vo vedľajších miestnostiach boli založené dve ohniská. Z uvedeného dôvodu je veľký predpoklad, že skutočne tento chlap mal v úmysle dom či už vyhodiť do vzduchu alebo podpáliť," uviedol pre novinárov košický krajský policajný riaditeľ Juraj Leško. Vyjadril ľútosť nad úmrtím muža, polícia však podľa neho postupovala správne a včasným zásahom zachránila životy a zdravie tam žijúcich osôb, ako aj majetok.
      

Záchranné zložky zalarmovala manželka (39) muža. Tá vo štvrtok popoludní oznámila na tiesňovú linku, že má obavy o manžela, ktorý bol od nedele (1.2.) v dome zatvorený a s nikým nechcel komunikovať. Uviedla, že má dôvodnú obavu, že si ublíži na zdraví. 
      

Na miesto dorazili policajné hliadky, zdravotná služba a hasiči. Muž v dome odmietal komunikovať s okolím, v dome sa zabarikádoval a zatemnil všetky okná. Policajný vyjednávač sa bezvýsledne pokúšal s mužom nadviazať komunikáciu. So súhlasom manželky hasiči a policajti násilne otvorili vstupné dvere domu. "V momente, keď boli dvere otvorené, podozrivý muž hodil smerom k nim fľašu s doposiaľ neznámou horľavou kvapalinou, ktorú zapálil výstrelom z plynovej pištole. Pritom došlo k zraneniu prítomného policajta, ktorý utrpel popáleninu predlaktia pravej ruky," oznámila ďalej polícia.  
      

Zasahujúci policajti a hasiči sa stiahli späť, ešte predtým však uhasili požiar. Následne boli na miesto privolané ďalšie posily. Na výzvy vyjednávača muž podľa polície nereagoval a začal sa vyhrážať, že nechá celý dom vybuchnúť a zabije prítomných policajtov a hasičov. Tvrdil, že má u seba spínač, pričom začal odpočítavať. Susedné rodinné domy preto evakuovali, polícia priestor uzavrela a dom odpojili od elektrickej energie. 

      

"Keď bolo počuť zvnútra búchanie s nejakými kovovými predmetmi a vonku cítiť dym, bol veľký predpoklad, že chlap vo vnútri iniciuje nejaké látky. V čase o 21.30 h som rozhodol o tom, že sa do tohto domu bude musieť násilne vstúpiť," konštatoval krajský policajný šéf. 
      

Leško pritom odmietol, že by išlo o rukojemnícku drámu, muž bol v dome zabarikádovaný bez iných osôb. 
      

V súvislosti s touto udalosťou vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície začal trestné stíhanie pre zločin útoku na verejného činiteľa a zločin všeobecného ohrozenia v štádiu pokusu. Vzhľadom na charakter udalostí na miesto privolali aj pracovníkov Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, ktorí preskúmajú postup polície a oprávnenosť použitia služobných zbraní. 
     

 Motív konania muža polícia vyšetruje, údajne mal psychické problémy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies