Rukojemnícka dráma a obliehanie rebelmi sa na Filipínach skončili

NETKY.SK • 28 September 2013, 15:38 • 2 min
Rukojemnícka dráma a obliehanie rebelmi sa na Filipínach skončili

MANILA - Pri zrážkach medzi armádou a rebelmi prišlo o život viac než 200 ľudí vrátane 183 povstalcov, 23 vojakov a policajtov a 12 civilistov.

slovakia

left justify in out

Smrtiaca viac než trojtýždňová patová situácia medzi filipínskymi vládnymi jednotkami a moslimskými rebelmi, ktorí zadržiavali na juhu krajiny zhruba 200 civilistov ako rukojemníkov, sa skončila. Všetci zvyšní rukojemníci sú v bezpečí, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Minister obrany Voltaire Gazmin spresnil, že už len niekoľko povstalcov z Frontu islamského oslobodenia Morov (MNLF) sa skrýva pred vojakmi na predmestiach pobrežného mesta Zamboanga.

Pri zrážkach medzi armádou a rebelmi prišlo o život viac než 200 ľudí vrátane 183 povstalcov, 23 vojakov a policajtov a 12 civilistov. Išlo o jeden z najkrvavejších a najdlhšie trvajúcich útokov zo strany moslimskej organizácie na juhu prevažne katolíckych Filipín, píše Reuters.

"Môžem povedať, že kríza sa skončila. Misiu sme zrealizovali," povedal minister obrany v telefonickom rozhovore zo Zamboangy, kde na ofenzívu proti rebelom dohliadal. Na akcii sa zúčastnilo zhruba 4500 vojakov a policajtov podporovaných tankami, člnmi námorníctva a vojenskými helikoptérami.

Gazmin spresnil, že 195 rukojemníkov buď zachránili, alebo sa im podarilo z rúk islamistov ujsť či boli oslobodení. Zostáva nejasné, či v prípade 12 civilných obetí ide o zadržiavaných rukojemníkov.

Boje vypukli, keď sa približne 200 ozbrojených povstalcov z MNLF zhromaždilo na protestný pochod v prístave Zamboanga. Kritizovali údajné zlyhanie vlády pri implementácii mierovej dohody z roku 1996.

Filipínska vláda v súčasnosti doťahuje podrobnosti predbežnej mierovej zmluvy z októbra, na základe ktorej by sa mal do roku 2016 vytvoriť nový autonómny moslimský región.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona