Rukojemníci islamistov z Francúzska a Holandska žiadajú svoje vlády o pomoc

NETKY.SK • 18 November 2014, 11:00 • 2 min
Rukojemníci islamistov z Francúzska a Holandska žiadajú svoje vlády o pomoc

PARÍŽ - Francúzsky rukojemník, ktorého ako posledného zadržiavajú v Mali tamojší islamisti, prostredníctvom vyhlásenia na internete požiadal francúzske vedenie, aby pomohlo pri vyjednávaniach o jeho prepustení na slobodu.

slovakia

left justify in out

Elyzejský palác v noci nadnes potvrdil autentickosť videozáznamu a označil ho za dôkaz, že Serge Lazarevic, ktorý sa stal obeťou únosu v novembri 2011, je nažive. Prezidentská kancelária súčasne ubezpečila, že robila a robí všetko pre to, aby sa Lazarevic dostal na slobodu.
      

Na videozázname, ktorý sa objavil na internete, je aj ďalší zadržiavaný rukojemník z Európy - Holanďan Sjaak Rijke. Holandská vláda však zatiaľ nepotvrdila autenticitu videozáznamu, ktorý bol podľa slov Rijkeho nasnímaný 26. septembra. Odnože teroristickej siete al-Káida v Mali zadržiavali viacero západných rukojemníkov, kým v roku 2013 v krajine nezasiahlo Francúzsko s cieľom zastaviť postup islamistov na juh. Branie rukojemníkov bolo totiž pre islamistov nielen v Mali, ale aj iných krajinách Sahelu lukratívnym zdrojom príjmov - francúzska vláda však odmietla platiť výkupné. V rukách islamistov v Mali bolo istý čas najmenej 14 Francúzov, pripomenula agentúra Reuters.
      

Lazarevic sa do zajatia dostal spolu s Francúzom Philippom Verdonom, ktorého al-Káida islamského Maghribu (AQMI) zastrelila v marci 2012 v Alžírsku v odvete za francúzsku intervenciu v Mali. Obeťou únosu sa Francúzi stali spoločne. Uniesli ich priamo z ich hotela v Hombori na severovýchode Mali, kam precestovali, aby ako geológovia preskúmali možnosti na výstavbu novej cementárne v regióne. Lazarevic vo videu uviedol, že jeho život je ohrozený, odkedy sa Francúzsko angažuje v Iraku pri spojeneckých náletoch na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). 
      

Lazarevic požiadal francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby sa zasadil za jeho oslobodenie, lebo "ste zodpovedný za všetko, čo sa mi stane". "Dúfam, že nebudem ôsmym v zozname Francúzov zabitých v Saheli," vyhlásil Lazarevic. Elyzejský palác v reakcii na túto výzvu uviedol, že Hollande je "v stálom kontakte s úradmi krajín sahelského regiónu a využíva všetky formy nepretržitého dialógu, aby dosiahol oslobodenie nášho rukojemníka".
     

Aj Holanďan Rijke po anglicky svojej vláde odkázal, že "od dnešného dňa je holandská vláda zodpovedná za všetko zlé, čo sa mi prihodí". Holanďana uniesli v novembri roku 2011 z hostela v Timbuktu spolu so Švédom Johanom Gustafssonom a Juhoafričanom s britským občianstvom Stephenom Malcolmom. Obaja muži vo videozázname uviedli, že majú veľké zdravotné problémy, a niekoľko slov adresovali aj svojim rodinám. Agentúra AP spresnila, že z videozáznamu nie je jasné, kde sú Západoeurópania zadržiavaní a či sú zadržiavaní spolu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona