Rúhání sa vyslovil za rokovania o výmene väzňov medzi Iránom a USA

NETKY.SK • 28 September 2015, 11:30 • 2 min
Rúhání sa vyslovil za rokovania o výmene väzňov medzi Iránom a USA

NEW YORK - Iránsky prezident Hasan Rúhání sa dnes vyslovil za rokovania o výmene väzňov medzi Iránom a Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

"Ak sa nám podarí pomôcť oslobodiť ľudí, ktorí sú tu (v USA) zadržiavaní, a oni môžu urobiť recipročné kroky, uvítame tento prístup," uviedol Rúhání počas recepcie, ktorú iránska misia pri OSN usporiadala pre expertov na Blízky východ. Irán v súčasnosti zadržiava troch občanov Spojených štátov vrátane spravodajcu denníka Washington Post, ktorý je obvinený zo špionáže v prospech svojej krajiny a zo šírenia protiiránskej propagandy. Spojené štáty zadržiavajú 19 Iráncov, a to v súvislosti s porušovaním režimu embarga, ktoré Západ uvalil na Irán pre jeho kontroverzný jadrový program.

 

V nedávnom rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS sa Rúháni takisto vyjadril k možnej výmene zajatcov a upozornil, že väznenie iránskych občanov v Spojených štátoch považuje za protizákonné, keďže boli odsúdení za porušenie západných sankcií, ktoré Teherán od samého začiatku neuznáva. Vzťahy medzi západnými štátmi a Iránom by sa postupne mohli začať zlepšovať na základe dohody, ktorá bola dosiahnutá v polovici júla a v ktorej sa šestica mocností s Iránom dohodla na riešení dlhoročného problému s podozrivým iránskym nukleárnym programom.

 

Dohoda predpokladá, že Irán sa podriadi podmienkami Západu a výmenou za to budú zrušené ekonomické a finančné sankcie uvalené na Irán zo strany Bezpečnostnej rady OSN, USA a EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies