Rúhání: Politici by si mali zobrať z výsledkov iránskych volieb ponaučenie

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 14:45 • 2 min
Rúhání: Politici by si mali zobrať z výsledkov iránskych volieb ponaučenie

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes povedal, že politici by si mali "zobrať poučenie" z výsledkov iránskych volieb po historickom víťazstve proreformných kandidátov, ktoré zmenilo dlhoročný pomer síl v islamskej republike.

slovakia

left justify in out

Rúháního reformátori získali všetkých 30 kresiel vo vplyvnom volebnom obvode Teheránu a v podstate pripravili doteraz dominantných konzervatívcov o vplyv v hlavnom meste.


Prezident, ktorého júlová dohoda so šesticou svetových mocností o jadrovom programe Iránu otvorila tejto kedysi izolovanej krajine cestu k obchodným vzťahom, povedal, že voliči vyslali posolstvo, ktoré sa nenachádza ani v sto knihách.


"Dúfam, že každý si z toho zoberie ponaučenie," povedal. "Voliči ukázali, ktorý politický trend nechcú," dodal. Konzervatívci zvíťazili v lojálnych, avšak politicky nevýznamných mestách a obciach.


Rúhání zdôraznil, že ľudia musia veriť vo svoju schopnosť ovplyvňovať smerovanie iránskej politiky.


Volebný líder Prenikavej koalície reformistov Mohammad Rezá Áref v reakcii na výsledky volieb, v ktorých získal parlamentné kreslo za volebný obvod Teheránu, vyzval na prepustenie uväznených disidentov.


"Túto záležitosť musíme v našej krajine vyriešiť a našou úlohou v novom parlamente bude odvážne v tom konať," napísal Áref na Twitteri.


Zdôraznil, že oslobodenie opozičných predstaviteľov Míra Hosejna Músavího a Mahdího Karrúbího je čelnou prioritou. Obaja opoziční politici majú domáce väzenia za svoju vedúcu úlohu v proteste "zeleného hnutia" z roku 2009, po spornom znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Prevažne mladí ľudia vtedy demonštrovali na Músavího podporu.


Hnutie obvinilo vládu, že zmanipulovala výsledky prezidentských volieb z roku 2009 a viedlo kampaň za odvolanie Ahmadínežáda z funkcie.
Rúhání vystriedal Ahmadínežáda v prezidentskej funkcii v roku 2013.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies