Rúhání podporuje väčšie zastúpenie žien v diplomacii

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 23:06 • 2 min
Rúhání podporuje väčšie zastúpenie žien v diplomacii

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání podporuje trend, v súlade s ktorým zastáva diplomatické posty čoraz viac iránskych žien. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Veľmi ma teší, že čoraz viac žien môže svoje diplomatické schopnosti prejavovať v zahraničí," povedal Rúhání. Táto skutočnosť podľa neho dokazuje, že islamská republika sa nestavia proti ženám na vedúcich postoch.

 

O obsadení diplomatických pozícií vhodnými kandidátmi oficiálne rozhoduje iránske ministerstvo zahraničných vecí, pričom tento rezort zo svojej pozície prezidenta kontroluje práve Rúhaní, priblížila DPA.

 

Parvin Faršchiová je odnedávna iránskou veľvyslankyňou vo Fínsku, čím sa stala v poradí druhou ženou, ktorá v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 takýto post získala. Tou prvou bola Marzíje Afhamová, ktorá je od roku 2015 iránskou veľvyslankyňou v Malajzii.

 

Odkedy sa Rúhání ujal v roku 2013 svojho prezidentského mandátu, do popredných pozícii na úrade vlády sa dostáva čoraz viac žien. Mnohé Iránky sa však aj naďalej tomu cítia v islamskom systéme diskriminované a volajú po rodovej rovnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona