Rúhání kritizoval populizmus v zahraničnej politike predchodcu

NETKY.SK • 18 August 2013, 11:52 • 2 min
Rúhání kritizoval populizmus v zahraničnej politike predchodcu

TEHERÁN - Rúhání vyzval na zdržanlivejšiu zahraničnú politiku s tým, že v tejto oblasti by si mali všetci činitelia dávať veľký pozor na svoje vyjadrenia.

slovakia

left justify in out

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání kritizoval populistické zahraničnopolitické vyhlásenia svojho predchodcu Mahmúd Ahmadínežáda a varoval, že krajina môžu doplatiť aj na malé chyby.

Rúhání vyzval na zdržanlivejšiu zahraničnú politiku s tým, že v tejto oblasti by si mali všetci činitelia dávať veľký pozor na svoje vyjadrenia.

"Zahraničná politika nie je miestom pre populistické heslá, ale na uvážené vyjadrenia," povedal na sobotňajšej inaugurácii nového iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Rúhání tento mesiac na svojej prvej tlačovej konferencii po nástupe na post prezidenta uviedol, že je pripravený zmierniť dlhodobé znepokojenie medzinárodného spoločenstva v otázke sporného jadrového programu Iránu, a to väčšou otvorenosťou voči Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) a novými rozhovormi v septembri.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová telefonovala v sobotu Zarífovi, aby mu gratulovala k novému postu a zdôraznila odhodlanie Európskej únie nájsť diplomatické riešenie sporu okolo iránskeho jadrového programu.

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN plus Nemecko sú pripravení stretnúť sa s novým iránskym vyjednávacím tímom, len čo bude vymenovaný. Ashtonová tiež zdôraznila potrebu rozhovorov o podstatných aspektoch, ktoré rýchlo povedú ku konkrétnym výsledkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies