Rúhání: Iránska armáda je najspoľahlivejšou silou a je schopná poraziť IS

NETKY.SK • 22 September 2015, 11:22 • 2 min
Rúhání: Iránska armáda je najspoľahlivejšou silou a je schopná poraziť IS

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes označil iránsku armádu za najspoľahlivejšiu silu, ktorá je schopná poraziť teroristov rozmáhajúcich sa v regióne. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej mal Rúhání na mysli extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

V prejave, ktorý iránska televízia odvysielala dnes v priamom prenose, Rúhání uviedol, že iránske jednotky pomáhajú Iraku a Sýrii v ich boji proti ozbrojencom z IS. Zdôraznil však, že Irán nemá žiadne vojenské zámery proti iným štátom.
Spresnil, že ak "teroristi začnú v regióne expandovať, jeho jednou nádejou bude iránska armáda a (iránske elitné) Revolučné gardy". Upozornil tiež, že blízkovýchodné štáty by sa nemali veľmi spoliehať na "západné mocnosti ako (svojich) obrancov". Uviedol, že ak by niektorá z krajín regiónu čelila hrozbe terorizmu, môže počítať s pomocou Iránu.


Agentúra AP uviedla, že Irán už vyslal svojich vojenských poradcov do Iraku i Sýrie, aby tamojším veliteľom pomohli v boji proti IS. Podľa dnešných Rúháního slov Irán obom štátom pomáha "na ich žiadosť".


Rúháního televízny prejav sa uskutočnil pri príležitosti výročia irackej invázie do Iránu z 22. septembra 1980, ktorej predchádzali dlhotrvajúce cezhraničné konflikty, séria rôznych incidentov a prerušenie diplomatických vzťahov. Odvtedy si v Iráne každý rok pripomínajú týždeň "obetavej obrany". Iracko-iránska vojna sa skončila 20. augusta 1988 podpísaním zmluvy o prímerí a zachovaní hraníc v stave spred vojny.


Po Rúháního príhovore sa dnes v Teheráne i ďalších mestách po celom Iráne konali vojenské prehliadky, na ktorých defilovali okrem vojakov a techniky iránskej armády aj elitné Revolučné gardy.


V Teheráne sa vojenská prehliadka konala pred mauzóleom zosnulého duchovného vodcu, ajatolláha Ruholláha Chomejního. Spolu s Rúháním sa na nej zúčastnili najvyšší velitelia iránskych ozbrojených síl, vojenskí atašé zahraničných misií pôsobiacich v Iráne, ako aj významní predstavitelia iránskeho politického života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona