Rúhání: Irán začne s úplnou implementáciou jadrovej dohody s veľmocami

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:58 • 2 min
Rúhání: Irán začne s úplnou implementáciou jadrovej dohody s veľmocami

TEHERÁN - Iránska vláda začne s úplnou implementáciou významnej jadrovej dohody uzatvorenej so svetovými veľmocami. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.

slovakia

left justify in out

Podľa listu dnes zverejneného na internetovej stránke iránskeho prezidentského úradu sa tak stane v súlade so stanoviskami a požiadavkami, ktoré nastavil iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí. V liste prezidenta islamskej republiky sa píše, že iránska vláda začne s plnou implementáciou "v dobrej vôli". Dodáva však, že Irán sa bude mať na pozore, aby sa uistil, že svoje záväzky napĺňajú aj všetky ostatné strany.

 

Júlovú dohodu so svetovými veľmocami, na základe ktorej má Teherán obmedziť svoj jadrový program, odsúhlasil v stredu iránsky duchovný vodca Alí Chameneí a nariadil jej plnenie za stanovených podmienok.

 

Irán a skupina šiestich veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli 14. júla ku konečnej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona