Rúhání: Irán by za istých podmienok mohol mať so Saudskou Arábiou dobré vzťahy

NETKY.SK • 10 December 2017, 10:01 • 2 min
Rúhání: Irán by za istých podmienok mohol mať so Saudskou Arábiou dobré vzťahy

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že ak Saudská Arábia prestane bombardovať Jemen a preruší svoje údajné vzťahy s Izraelom, je ochotný s ňou obnoviť vzťahy.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra AP.

 

V rozhovore odvysielanom v nedeľu najvyšší predstaviteľ islamskej republiky ďalej uviedol, že obaja regionálni rivali - Irán a Saudská Arábia - by mohli mať "dobré vzťahy", keby Saudskoarabi ukončili "falošné priateľstvo" s Izraelom a zastavili "neľudské bombardovanie" Jemenu.

 

V Jemene už dlhší čas bojuje Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia proti šiitským vzbúrencom nazývaným húsíovia, ktorí sú spojencami Iránu.

 

Saudská Arábia prerušila diplomatické vzťahy s Iránom v januári 2016 po tom, čo v reakcii na popravu šiitského disidentského duchovného v Saudskej Arábii napadli demonštranti v Iráne saudskoarabské diplomatické objekty.

 

Napätie sa opäť vyhrotilo minulý mesiac, keď bola pri saudskoarabskom hlavnom meste zostrelená balistická strela, ktorú vypálili húsíovia.

 

Saudská Arábia diplomaticky neuznáva Izrael, oba štáty však spája to, že ani jeden z nich nemá dobré vzťahy s Iránom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies