Rudolf Schuster vystavuje v Bratislave fotografie z ciest po svete

NETKY.SK • 5 November 2014, 07:58 • 2 min
Rudolf Schuster vystavuje v Bratislave fotografie z ciest po svete

BRATISLAVA – Bývalý prezident SR Rudolf Schuster má v Bratislave ďalšiu fotografickú výstavu. Pod názvom Ako prameň života II je v galérii reštaurácie Pro Lajka.

slovakia

left justify in out

"Je to taká zmeska z mojich ciest. Medzi nimi aj fotografie z Grónska. Tam som nikdy nechcel ísť a keď som tam bol, bolo to najväčšie prekvapenie. Najviac ma oslovila príroda, ktorá tam kontrastuje bez stromov, zem sa premieňa vplyvom vulkánov a vznikajú kvitnúce údolia," na dnešnej vernisáži povedal pre TASR 80-ročný cestovateľ a fotograf. Zároveň dodal, že má ešte veľa bielych miest a na budúci rok plánuje ďalšiu cestu k severnému pólu.
      

Expozícia na dvoch poschodiach nadväzuje na tohtoročnú výstavu Ako prameň života, ktorá bola do konca júna na Bratislavskom hrade a obsahovala fotografie z iných krajín. Na tejto sú z Islandu, Čukotky, Kanady, Aljašky a Grónska. Vo výbere sú bizarné skalné tvary vytvorené morskou vodou, geotermálne pramene, plávajúce ľadovce, rybárske spracovanie veľrybieho mäsa, hniezdenie kormoránov, svište pri jazere Waterton a zo zvieracej ríše medvede, ako číhajú na lososy. Nechýba ani letecký pohľad a iné zábery na obývanú i pustú pobrežnú krajinu. 
      

Okrem množstva iných politických a komunálnych funkcií bol košický rodák Rudolf Schuster (1934) veľvyslancom v Kanade (1990-1992) a prezidentom SR (1999-2004). V dôchodkovom veku sa stal veľkým cestovateľom aj po exotických a pre normálnych turistov ťažšie dostupných lokalitách. Netají, že pri tom využíva svoje predchádzajúce známosti, cez ktoré dostáva výnimočné povolenia aj kvôli svojmu vysokému veku. Okrem fotografovania a filmovania je jeho záľubou písanie kníh. Tie mu vychádzajú od roku 1984 a ich pestrosť prezrádza literárne zameranie: detektívne a iné romány, biografie osobností, literatúra faktu, televízne a rozhlasové scenáre, v ostatných rokoch najmä fotografické cestopisy.
      

Výstava potrvá do konca roka 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies