Ruda chcel byť medzinárodným prezidentom deaflympionikov

NETKY.SK • 17 September 2013, 14:58 • 2 min
Ruda chcel byť medzinárodným prezidentom deaflympionikov

BANSKÁ BYSTRICA – Bývalý šéf Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromír Ruda mal vraj ambície stať sa prezidentom medzinárodného výboru deaflympionikov.

slovakia

left justify in out

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici to dnes na hlavnom pojednávaní s obžalovaným exšéfom SDV uviedol jeho kamarát, ktorého Ruda požiadal, aby zastával funkciu generálneho manažéra 17. zimnej deaflympiády v Tatrách.
Špecializovaný trestný súd sa zaoberá obžalobou na Rudu za obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla najmenej desať miliónov eur. Počínanie Rudu súviselo s prípravou 17. zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách. 
Podľa svedka, ktorého výsluch navrhla obhajoba, Ruda venoval príprave hier i hnutiu všetok svoj čas a energiu. O ambíciách Rudu stať sa prezidentom medzinárodného výboru deaflympionikov sa podľa neho hovorilo, a s tým mohla súvisieť i jeho snaha hry v Tatrách dobre pripraviť.

S Rudom sa bavili predovšetkým o finančnom zabezpečení hier v Tatrách. Svedok videl doklad od Santander bank o pol milióne dolárov ako dotácii pre Tatry a doklad od istej arménskej firmy na 50 miliónov dolárov. Peniaze však na účet SDV neprišli a svedkovi Ruda tvrdil, že treba len čakať. Svedok sa s Rudom pozná dvadsať rokov a spolu v Košiciach aj pracovali. Rudovi požičal vlastné peniaze, ale na súde nepovedal, koľko. Dodal, že to nie je podstatné a škodu si neuplatnil. Peniaze sa mu mali vrátiť po uskutočnení deaflympiády. 

Podľa obžaloby Ruda trestnú činnosť páchal v rokoch 2008 až 2010. Stalo sa tak po vzniku Slovenského deaflympijského výboru, ktorý sa odčlenil od Slovenského zväzu nepočujúcich a Ruda sa stal prezidentom nového útvaru. Organizoval rôzne aktivity pre nepočujúcich a stal sa aj predsedom organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier. V tej súvislosti získaval od fyzických i právnických osôb finančné prostriedky, ktoré použil na žiadané účely, čiastočne pre svoju potrebu, resp. na iný účel. Veriteľov ubezpečoval, že peniaze vráti, ale doteraz sa tak vo väčšine prípadov nestalo. Ruda pri otvorení procesu vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu a využil právo nevypovedať. Priebežne sa k výpovediam svedkov, znalcov a k listinným dôkazom nevyjadruje, chce tak urobiť až v závere procesu. 

Pojednávanie s obžalovaným exšéfom deaflympionikov pokračuje v stredu 18. septembra čítaním svedeckých výpovedí a listinných dôkazov. Súd vyhovel žiadosti Rudu, aby sa čítanie konalo bez neho. Ruda sa k dôkazom a výpovediam svedkov vo väčšine prípadov nevyjadruje. 

Ruda je právoplatne odsúdený na trinásť rokov väzenia za zločin podvodu v súvislosti s poskytnutím čiastky 52 miliónov korún od istej bratislavskej firmy na deaflympiádu. Ak ho špecializovaný súd uzná za vinného aj v prejednávanej veci, hrozí mu vyšší súhrnný trest. 

Bývalého prezidenta SDV zadržali vo februári 2011 na hraničnom priechode v Rusovciach. O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Olympiádu pre nepočujúcich vo Vysokých Tatrách zrušili týždeň pred plánovaným začiatkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies