Rubeľ stráca voči euru aj doláru a je najslabší od decembra 2014

NETKY.SK • 24 August 2015, 15:19 • 2 min
Rubeľ stráca voči euru aj doláru a je najslabší od decembra 2014

MOSKVA - Pokles cien ropy má negatívny vplyv na ruský rubeľ, ktorého kurz klesol.

slovakia

left justify in out

Aktuálne je rubeľ voči euru najslabší v tomto roku. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Euro sa dnes na moskovskej burze krátkodobo predávalo za vyše 81,6 RUB. To je najslabší kurz ruskej meny voči spoločnej európskej mene od 15. decembra 2014, uviedla ruská tlačová agentúra Tass. Dolár sa dočasne predával za viac ako 71,2 RUB. Neskôr zverejnila ruská centrálna banka úradne stanovené kurzy na 81,15 RUB/EUR a 70,75 RUB/USD.

 

Ruská mena sa prepadá už niekoľko mesiacov. Pre Rusov tak čoraz viac klesá atraktivita ciest do krajín používajúcich euro a doláre. Od polovice mája sa rubeľ voči euru znehodnotil viac než o 47 %.

 

Dôvodom oslabovania kurzu rubľa je zlacňovanie ropy. Ceny čierneho zlata dnes klesli na najnižšiu úroveň zhruba za 6,5 roka. "Najdôležitejšie v takejto situácii je neznervóznieť a neprijímať unáhlené rozhodnutia," uviedol počas víkendu ruský premiér Dmitrij Medvedev. Experti však počítajú s pokračovaním doterajšieho trendu.

 

Pre rubeľ je dôležitý predovšetkým vývoj ceny severomorskej ropy Brent, ktorá sa dnes predávala po 44,20 USD (38,44 eura) za barel (159 litrov). To je najmenej od marca 2009.

(1 EUR = 1,1497 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies