Rubeľ sa zotavuje, jeho kurz posilnil na tohtoročné maximum

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 15:29 • 2 min
Rubeľ sa zotavuje, jeho kurz posilnil na tohtoročné maximum

MOSKVA - Po prudkom prepade sa ruská mena v poslednom čase zotavuje. Experti však varujú, že príliš silný rubeľ by mohol mať negatívny vplyv na export krajiny. Ruskú ekonomiku čaká aj napriek zotavovaniu rubľa recesia. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Po niekoľko mesačnom páde pokračoval dnes rubeľ vo svojom zotavovaní a jeho kurz sa dostal na tohtoročné maximum. Jedno euro dnes stálo niečo vyše 54 rubľov a jeden dolár okolo 51 rubľov. Voči doláru bola ruská mena najsilnejšia od konca decembra 2014 a jej kurz k euru sa dostal na polročné maximum.

 

Experti vysvetľujú zotavovanie rubľa tým, že konflikt na východe Ukrajiny sa prinajmenšom nezhoršuje. Moskva sa navyše aktuálne nemusí obávať pritvrdenia západných sankcií, ktoré majú negatívny vplyv na ekonomiku krajiny a zvyšujú infláciu.

 

Ďalším pozitívnym faktorom je stabilizácia na ropnom trhu. Po prepade cien čierneho zlata o vyše 50 % od minulého leta ceny ropy mierne posilnili. Ropa a zemný plyn sú dva najdôležitejšie ruské exportné artikle.

 

Premiér Dmitrij Medvedev označil nárast kurzu rubľa za pozitívny signál. Prudké posilnenie však podľa neho nie je želateľné, pretože by malo negatívny vplyv na export. Podobný názor má aj analytik Sergej Koslovski. "Rubeľ má obrovský rastový potenciál. To však nechce ani centrálna banka. Príliš silný rubeľ predstavuje nebezpečenstvo pre ruskú ekonomiku."

 

Od začiatku februára rubeľ posilnil voči doláru aj euru približne o 30 %. To je najprudší nárast spomedzi všetkých dôležitých svetových mien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies