Rubeľ posilnil, dopyt po devízach sa v Rusku zmiernil

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 14:23 • 2 min
Rubeľ posilnil, dopyt po devízach sa v Rusku zmiernil

MOSKVA - Ruský rubeľ v pondelok posilnil vďaka tomu, že ruské firmy vrátane exportérov uhrádzali dane, ceny ropy sa stabilizovali a dopyt po zahraničných menách na ruskom devízovom trhu sa zmiernil.

slovakia

left justify in out

Ruská centrálna banka krajiny v pondelok oznámila, že 21. mája kúpila zahraničné meny v hodnote 200 mil. USD s cieľom doplniť svoje rezervy. Centrálna banka krajiny zároveň uviedla, že zrušila pondelkovú jednoročnú devízovú repo aukciu. Devízové repo aukcie ruská centrálna banka zaviedla ako núdzové opatrenie v záujme zmiernenia dopytu po dolároch po tom, ako rubeľ v decembri minulého roka výrazne oslabil.

 

V pondelok ruskú menu podporovalo pravidelne mesačné uhrádzanie daní. Od exportérov si splatnosť daní vyžaduje, aby časť svojich zárobkov v devízach menili na ruble. O 7:30 GMT bol rubeľ v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom oproti doláru silnejší o približne 0,4 %, a to na úrovni 49,83 RUB/USD. Voči euru rubeľ posilnil o 0,5 % na 54,76 RUB/EUR. Cena londýnskej ropy Brent bola v pondelok v postate stabilná vo výške 65,4 USD za barel. Cena ropy pritom výrazne ovplyvňuje hodnotu ruských aktív, keďže je hlavným exportným artiklom krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies